En av dem som satser er Thore Sydtangen, administrerende direktør i CTC Ferrofil AS på Årnes.

CTC er først og fremst kjent for varmtvannsberedere, varmepumper og varmeprodukter som oljekjeler, gasskjeler med brenner samt ved, el og pellets kjeler, men i et lite testrom i fabrikken finnes sentralen i det Sydtangen ser som en viktig del av fremtidens varmeløsning. Her samles varme fra vakuumrør på taket og føres til en akkumulatortank.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Hos CTC Ferrofil er fremtiden oppstilt på taket og henger på veggen. Solfangee basert på vakuumrør.

– Dette anlegget har nå gått i flere år og vil være grundig testet, og testperioden er ferdig, forteller Thore Sydtangen. – Vi har valgt å satse på vakuumrør. Vi valgte vakuum fordi vakuum er den beste isolatoren og vakuumpaneler er enklere å beregne effekten fra enn flatpaneler, som til gjengjeld er billigere. Vi har allerede levert de første anleggene, og interessen er stadig økende.

VVS-forum besøkte CTC i kuldeperioden i januar, og på taket av CTCs fabrikk sto rekkene med vakuumrør, alle nedrimet.
– Det fine med vakuumrør er at de fungerer selv i desember og januar. Det er bare å børste av snøen, så er det 20 °C under isen. Vi kjøper blant annet solfangere fra Østerrike, det landet som har flest vakuumanlegg.

– Hvor mye solvarme er det realistisk å fange i vinterlandet Norge, Sydtangen?
– Mye mer enn de fleste tror. I Finnmark er solene innstråling 800 watt per kvadratmeter. I Paris er den 1100 watt. Kortversjonen av den prosessen vi arbeider med, er at 600 til 800 watt av hver 1000 watt som når jorden på en soldag, leveres som varme på anlegget.
–Markedsføringen av CTC solvarmesystem har allerede startet, og gir resultater?

Om erfaringene med testanlegget på Årnes gjennom flere år, opplyser Sydtangen:
• I februar 2007 var temperaturen ute -6C på en klar dag. Vi målte +98 C på proben etter 3 minutter.
• Vakuumrør sies å være den mest effektive absorpsjonsmottakeren. Ifølge produsent vil over 92 % av solintensiteten absorberes av vakuumrørene.
• Fangeren kan monteres både på vegg og tak.
• I april 2008 var rørene tildekket og hvite av rim. Vi mottok likevel temperaturer på 50 °C ned til akkumulatortanken. Vakuumfangeren sammen med CTC solarautomatikk og riktig tilpasset akkumulator er produktene i systemet.

Fremtidens hus vil ha mindre oppvarmingsbehov enn dagens, men energibehovet kan likevel øke fordi vi bruker mer varmtvann. Da er solvarme ideelt, med solvarme kan du ha 25 grader i svømmebassenget i mai. Jeg tror at det vil være et statussymbol med solfanger i fremtiden fordi dette symboliserer en miljøbevist livsstil, sier Thore Sydtangen.