I fem år har han ledet den mest vellykkede satsingen på innovasjon og utvikling i byggenæringen noensinne. Både deltakere fra næringen og skiftende statsråder er svært fornøyd med Byggekostnadsprogrammet.
Blant de 40 gjennomførte prosjektene flyter suksesshistoriene tett. Men Skavang har også erfart at under overflaten er det ikke like rosenrødt i byggenæringen.
– Byggeprosjektene preges av suboptimalisering. Alle deltakerne kjemper for å gjøre sitt stykke av kaken større. Men kaken er gitt, den kan ikke gjøres større.
Skavang etterlyser nye holdninger til samspill mellom forskjellige aktører og til helhetstenkning. Han mener det er en forutsetning for å få ned byggekostnadene og for å få opp kvalitet og lønnsomhet.
– Samarbeidet med staten har gitt programmet makt til å kunne ta grep. Eksempler på det er prosjekt for kvinnelige ledere i byggenæringen og bygningskontroll.
– Med dårlig samarbeid og økende antall kontrakter vokser friksjonslinjene. Kartlegging viser at 30 prosent av omsetningen på bygg er sløsing, mye av dette kan føres tilbake til friksjon mellom fag og leveranser. For å få bukt med det må vi ha bedre tilrettelegging i prosjektene, vi må ha bedre utnyttelse av eksisterende kompetanse og vi må ha bedre utnyttelse av gode løsninger. Hver aktør er viktig, må respekteres og må involveres tidligere i prosessen. Lean-prosjektene våre viser at nytenkning her gir betydelige gevinster.
– Byggekontrakter kan like gjerne kalles krigskontrakter. De er laget først og fremst for å håndtere konflikter. I fremtiden må deltakere i prosjekter forplikte seg til total kvalitet og samspill, og de må bli målt på prosjektets totale suksess, summen av kvalitet og pris.
Les hele artikkelen på tu.no