- Det er helt nødvendig å finne nye varmeløsninger, for varmebehovet i boliger vil bli mindre og mindre. Vi må tilpasse behovet og etterspørselen, mener Thor Sydtangen.

cTc vil fortsatt tilby markedet olje- og gasskjeler, men varmepumper, pelletskjeler og solenergi tilhører fremtiden. Etter grundige strategidiskusjoner endrer altså selskapet nå fokus.

- De fornybare energiressursene blir foretrukket som hovedlast i fremtidens varmesentraler, mens fossile brensler vil utgjøre spiss- og reservelast. Nå er det riktignok vanskelig å spå om fremtidens energikilder til oppvarming, men med trender og føringer gjennom nytt regelverk kan vi danne oss et realistisk bilde, mener Sydtangen.

Et solfangersystem dekker en stor del av energibehovet i en familie på fire personer med ca. 200 m2 boligflate. For varmtvann dreier det seg 42 prosent i perioden april til oktober, oppvarming 19 prosent og totalt 18 prosent.

Solvarmen dekker hele 56 prosent av det totale energibehovet i perioden april til oktober, men bare 18 prosent i vintermånedene.

- Ytelsen er sterkest i sommerhalvåret, og det er viktig at solfangeren og akkumulatoren dimensjoneres i forhold til forbruket. Dette vil variere fra bygg til bygg samt forbruksmønsteret av varmtvann og varme.

En solfanger fanger solenergi i form av varme, og skiller seg derfor fra en solcelle som konverterer solenergi til elektrisk energi. Solcellepaneler har i hovedsak en virkningsgrad på ca. 12-15 prosent. Vakuumsolfangeren har en virkningsgrad på hele 95 prosent, men det tapes ved distribusjon til akkumulator Ved å bruke vakuumrør reduseres varmetapet med ca. 30 prosent i forhold til flatpaneler.

- Livslengden for solfangere er lang. De er vedlikeholdsfrie, krever lite tilsyn og vedlikehold. Selve driftskostnadene er minimale og når systemet er oppe og går, vil man kun betale strøm til sirkulasjonspumpen, påpeker Thor Sydtangen.

Posisjon solfangerens vinkel er viktig. Som eksempel kan det nevnes at solinnstrålingen på Årnes i juni 2008 viser 178 693 Wh/m2=5 956 Wh= ca. 6 kWh/m2/dag.

Under møtet i Oslo kom det frem en rekke forskjellige synspunkter fra deltakerne, som blant annet var rørleggere, ingeniører og fyringsteknikere. Man påpekte viktigheten av å få frem gode referanseprosjekter som blant annet viser besparelser i forhold til levetid målt opp mot selve investeringen. Kompetansespørsmål rundt tema ble også drøftet.