– Byggenæringen i Danmark har over flere år jobbet med å videreføre industrialiseringen og optimaliseringen av byggeprosessen, blant annet ved å videreutvikle prefabrikkeringsmetoder, hvor elementene produseres på fabrikker og monteres på byggeplassen. Vi har nå kommet så langt at vi kan prefabrikkere komplette moduler, inkludert vinduer, isolasjon og annet, som er tilpasset kundens ønskede arkitektur. Modulbygging er ikke lenger ensformig og kjedelig, men levende og vakkert. Jeg tror dette er noe av forklaringen på lavere byggekostnader i Danmark, sier Anders Strange, stiftende partner, CCO og arkitekt MAA i Arkitekt Anders Strange.
Selskapet har 250 medarbeidere, herunder arkitekter, landskapsarkitekter, designere, antropologer, økonomer og ingeniører, fordelt på kontorer i Danmark, Norge og Sverige.
Kombinerer rasjonalitet og design
Han forteller at effektive byggeprosesser ikke må gå på bekostning av det estetisk uttrykket.
– I Danmark har vi også vært flinke til å gjøre elementbygging skalerbart, med mulighet for å skape arkitektoniske uttrykk, variasjon og estetikk. Slik har vi klart å kombinere rasjonelle byggeprosesser med det estetiske og den skandinaviske designtradisjonen.
– De prefabrikkerte elementene gjør at vi kan redusere tiden på byggeplassen betydelig, byggene kan lukkes raskere, og alle fag kan dermed starte tidligere. På denne måten halverer vi både byggetiden og lønnskostnadene til håndverkere, noe som til syvende og sist bidrar til å redusere de totale prosjektkostnadene.
– Den kortere byggetiden fører også til en vesentlig kortere finansieringsperiode, noe som har stor innvirkning på byggekostnadene. På denne måten sparer vi ikke bare på selve byggekostnadene, men i høy grad også på finansieringsutgiftene, sier han.
Omtrent like rammebetingelser
Strange mener Danmark og Norge har omtrent de samme myndighetskravene, men at Danmark historisk har hatt strammere økonomi i prosjektene.
– Overordnet sett ligner rammevilkårene i Danmark og Norge relativt mye, eksempelvis på miljøkrav. Samtidig har økonomien i danske prosjekter vært strammere, og vi har derfor vært nødt til å bruke kreativiteten for å skape noe som både er rasjonelt og estetisk, men ikke minst noe som gir verdi for brukerne. Dette har vi blant annet oppnådd gjennom modulbygging, som også frigjør midler.
– Samtidig har vi i Danmark en stolt tradisjon for allmenn- eller sosialboligbygging. I slike prosjekter er vi underlagt strengere økonomiske rammevilkår, og hvis man ikke oppfyller disse, får man ikke lov til å bygge. Det finnes derfor en liten kulturforskjell når det gjelder økonomien i prosjektene, noe som påvirker både det endelige resultatet og utviklingen som byggebransjen har gått gjennom i henholdsvis Danmark og Norge, sier han.
Mange i den norske byggenæringen klager på lang og fordyrende behandling av byggesaker, hva kan gjøres for å løse denne utfordringen?
– Vi har den samme utfordringen i Danmark. Jeg tror vi må jobbe for å avbyråkratisere systemet, både i Norge og i Danmark. Vi må også finne bærekraftige måter å håndtere saksbehandlingen på, hvor vi forenkler regelverket slik at det blir lettere å håndtere for både rådgivere og byggesaksbehandlere, samtidig som vi sørger for at det vi gjør oppfyller de riktige betingelsene. Det er for så vidt bra at vi må dokumentere mye, og historisk sett har det vært gode grunner til det, men vi må finne et mer naturlig nivå slik at det balanseres bedre.
– Samtidig tror jeg vi må slutte å tenke i siloer og bli flinkere til å samarbeide på tvers, både blant de profesjonelle i byggebransjen og i forvaltningen. På den måten kan vi sammen finne løsninger i prosjektene som er enklere å håndtere og som bidrar til den rette balansen, sier han.
Problemer med fordyrende import
Strange mener både bransjen og myndighetene kan gjøre mer for å redusere byggekostnader.
– For øyeblikket er det store kostnader knyttet til import av byggematerialer. Så lenge det importeres så mye byggematerialer, er den svake norske kronen et av de største problemene. Kanskje burde den norske regjeringen vurdere å innføre fast valutakurs, slik vi har i Danmark, spør han.
– Myndighetene kunne også, for eksempel gjennom lovgivning og incentiver, oppmuntre Norges byggenæring til i langt større grad å produsere egne byggematerialer med ressursene vi har tilgjengelig i landet. Dette ville også skape større forutsigbarhet når det gjelder entreprenørenes kostnader.
– Partene i byggebransjen kan også bli enda flinkere til å samarbeide og jobbe på tvers av fagområder. Det handler om å bryte ned siloene og tenke i nye kostnadsreduserende metoder, samtidig som vi bygger mer bærekraftig, økonomisk, sosialt og miljømessig, avslutter Strange.