Når værgudene er særlig gavmilde med regnskyllene, mangler langt de fleste danske renseanlegg kapasitet til å ta imot vannmassene. Sender man for mye vann gjennom, skubbes slam ut av anlegget, og det kan bety mer forurensning, enn om det overskytende vannet bare renner direkte ut i kloakken. Derfor lar man i slike situasjoner en del vann passere urenset.

For å komme det urensede overløpsvannet til livs, har man i et nylig avsluttet prosjekt – Miltek – testet forskjellige teknologier, som er velegnet til hurtig behandling og som kan brukes i kombinasjon med konvensjonelle renseteknologier.

- Potentialet er stort, fordi hurtig omstilling gjør, at man med en og samme teknologi kan rense vannet både i spissbelastningsperioder med regnvær og i tørrvær, forteller Mai Sørud, prosjektleder fra Krüger til danske Ingeniøren. Det er Krüger som er den kommersielle partner i prosjektet.

En av de forbedrede teknologier er Actiflo-teknologien. Ved å sende spillvannet gjennom en tank med en koagulant (typisk jern- eller aluminiumssalte) samles de forurensende stoffer (blant annet organisk materiale og fosfor) i større partikler.

Vannet sendes deretter gjennom en annen tank, hvor det tilsettes polymerer. Det fungerer som en form for klister, som får partiklene til å binde seg til sandpartikler. Sand og partikler faller til bunns, og kan skrapes ut som slam.

Med den nye generasjonen som er blitt testet i Miltek har man satt turbo på prosessen ved å benytte en mikser som gjør kontakten mellom partikler og kjemikaliene langt hurtigere. Oppholdstiden i anlegget kan dermed komme ned på mellom fem og syv minutter, hvilket senker presset på anlegget under kraftig regn.

Etter prosjektet er Krüger klar til å gå i gang med å oppgradere de mange danske renseanleggene.

Les hele artikkelen på Ingeniøren