Finanskrisen og oljeprisen gjorde at energisektoren kjørte berg- og dalbane i fjor. Men ikke minst i Asia var 2008 et sterkt år for fornybar energi og energieffektivitet.

Slik summeres 2008 i Sustainable Energy Blog.

Bloggen er en møteplass for mennesker som arbeider profesjonelt med energi generelt og energieffektivitet spesielt.

Denne gangen har teknologikonsulent og markedsfører Bruno De Wachter listet opp de 10 viktigste energitrender fjor.

1. Finanskrisen. Kurvene ved begynnelsen av året pekte opp, vendte fort nedover mot høsten. På kort sikt var finanskrisen en negativ effekt på markedet for fornybar energi. På den andre siden har krisen ført til at interessen for fornybare energikilder økte hos politikere og opinionen. Det kan ha nytteverdi på lang sikt, skriver Bruno De Wachter.

2. Oljeprisen var svært ustabil i fjor. Fra $ 90 per fat, steg til $ 150 i midten av året, og deretter ned til $ 50 i desember. Mens oljeprisen gikk opp og ned, kom debatten om hva dette betyr for fornybar energi i full gang. På kort sikt fører dette til lavere pris på olje og er uheldig for biodrivstoff. Men usikkerhet rundt olje kan føre til at flere og flere velger alternative energikilder.

3. Energieffektivitet tok et skritt videre i EU. I november 2008 laget EU en ny oversikt over energisektoren (Second Strategic Energy Review). Energieffektivitet fikk en fremtredende plass og alle europeiske energisystemer skal gås igjennom og effektiviseres.

4. Direktivet om økodesign begynner å merkes i praksis. For vel tre år siden vedtok EU et nytt direktiv som innebærer at produsenter og importører må ta hensyn til energiforbruk og miljøpåvirkning i alle faser av livsløpet, ikke minst når det utformes. Direktivet - og dermed loven - er en såkalt rammedirektiv som ikke inneholder bindende krav for bestemte produkter. Men i fjor begynte det å komme spesifikke krav for enkelte produkter.

5. Flere land innførte energimerking av bygninger. I fjor innførte ytterligere 5 EU-land obligatorisk energisertifisering av nye bygninger.

6. Vindmøllene blir større og mer effektive og mange vindkraftselskaper bytter ut eldre vindmøller med nye. Vindkraftparker til havs planlegges rundt om i verden.

7. Etter vind kommer sol. For ikke lenge siden var fornybar energi synonymt med små anlegg.  Nå blir vindkraftparkene større og det bygges ut flere solkraftverk. Særlig i i California og Spania gikk utviklingen raskt i 2008.

8. I Asia går det også fort fremover. India og Kina har ambisiøse planer om raskt å øke sin andel av fornybar energi. I begge disse land er det planlagt en rekke nye solenergi og vindkraftprosjekter.

9. I fjor begynte flere og flerer politikere og ingeniører å stille spørsmålet om hvordan kan fornybar energi mates inn i og distribueres i el-nettet? Begrepet ”smart grids” eller intelligente nettverk som er bedre i stand til å styre raskt skiftende produksjon fra solenergi og vindkraft ble stadig oftere beskrevet i rapporter og artikler.

10.
Småskala kraftproduksjon kan bli fremtidens supplement til dagens store kraftverk, skriver Bruno De Wachter. Med hjelp av IT-systemer kan man koble sammen flere små kraftverk i mikronett. Disse nettverkene blir en slags nedskalerte versjoner av nasjonal og internasjonale energinett. Neste skritt vil være å handle strøm mellom mikronettverk, noe som gjør disse til "virtuelle kraftselskaper." Gjennom web-baserte løsninger kan de små nettverkene styres og vedlikeholdes.

Les hans blogg