Dette skriver sjefforsker Inger Andresen fra Sintef i sitt bligginnlegg på futurebuilt.no.

Hun skriver videre:
I det spennende prosjektet Powerhouse Kjørbo, har de absolutt tenkt nytt og kreativt, og jeg synes ventilasjonskonseptet er spesielt interessant. I prosjektet regner man med å redusere energibruk knyttet til ventilasjon med ca. 90 prosent i forhold til et vanlig nybygg! Og samtidig oppnå et utmerket inneklima. Dette er jo helt fantastisk, spesielt når man tar i betraktning at prosjektet er en oppgradering av et eksisterende bygg.

Redusert fart
Bjørn Jenssen i Skanska Teknikk, som er hjernen bak ventilasjonskonseptet på Kjørbo, forklarer at mye av nøkkelen ligger i å redusere farten til ventilasjonslufta. I et vanlig ventilasjonsanlegg går luftmolekylene med en hastighet på nesten 10 m/s. I ventilasjonsanlegget til Powerhouse Kjørbo vil luftmolekylene typisk gå med en hastighet på bare 0,5-1 m/s. Dette utgjør en svært stor forskjell i energibruken - fordi energibruken til viftedrift er proporsjonal med lufthastigheten i 3. potens.  Med andre ord: Hvis man reduserer lufthastigheten med 50 prosent, vil energibruken reduseres med nesten 90 prosent. En slående sammenheng!

Bedagelig, men effektiv
På Kjørbo har de lagt til rette for "bedagelige, men effektive luftmolekyler" ved å utforme ventilasjonsløsningen basert på fortrengningsventilasjon kombinert med utnyttelse av termisk masse, samt planlagt for korte og rommelige føringsveier. Dette er også faktorer som bidrar til et godt inneklima. Slik får man både i pose og sekk.

Jeg råder alle, og spesielt ventilasjonsrådgivere, til å ta en nærmere titt på ventilasjonskonseptet til Powerhouse Kjørbo, skriver sjefsforsker Inger Andresen SINTEF i sitt blogginnlegg på futurebulit.no

Fakta om Inger Andresen:

Inger Andresen er sjefforsker i SINTEF og har doktograd innen integrert energidesign. Hun har 20 års erfaring med energieffektivisering av bygg, utnyttelse av fornybar energi og miljøvurderinger. Inger er også professor II i energi og miljø ved Institutt for byggekunst, historie og teknologi, NTNU og er engasjert som rådgiver ved det nasjonale forskningssenteret ZEB - Zero Emission Buildings. Inger har vært spesialrådgiver i flere byggeprosjekter med fokus på miljøsertifisering, lavenergi, passivhus og nullutslippsbygg og har tidligere erfaring som energi- og miljørådgiver i Skanska og miljøsjef i LINK arkitektur