Prosjektet av byggetrinn E ved hovedkontoret var godt i gang da Hydro Building Systems og morselskapet Norsk Hydro kom frem til å etterprosjektere fasaden, og oppføre en ytre glassfasade basert på løsninger fra Hydro Building Systems WICONA Byggsystem.
Denne består av to sjikt glass med 60 cm avstand. Innvendig glassvegg er like god som alle andre vegger av glass og har vinduer som kan åpnes, forteller Frank Føleide i Hydro Building Systems. Utenfor er det en enkel glassfasade. I mellom er det persienner.
Persiennesystemet sørger automatisk for at den indre glassfasaden ikke varmes opp. Ventilasjonsmessig er det ingen motor eller vifter i kanalene.
Ventilasjonsspjeldet er 2-delt, en slipper luft inn, den andre sender luft ut. Og den brukte lufta går ikke inn i neste etasje. Det foregår en kontinuerlig utskifting av lufta mellom de to fasadene.
Denne er inndelt både vertikalt og horisontalt, uten forbindelse med neste etasje og øvrige kontorer.
- Hydrobygget har orientering mot nordvest, men det kan bli varmt på tunet om ettermiddagene og kveldene. Det viste seg allikevel at ingen ble plaget av varme på kontoret utover ettermiddagen, i fjor sommer.
- Vi opplever at denne type fasade er enormt god. Selv om de indre vinduene åpnes, så er det utrolig god lydisolasjon og svært lite støy høres fra E18 ikke langt unna. Er vinduene lukket, går trafikken lydløs forbi, sier Føleide til VVS-Forum.
Ventilasjonsmessig er bygget helt konvensjonelt, og det er varmevekslere med god kapasitet som henter varmen fra fjorden.
Føleide forteller at det er et bygg i Kanalvegen 62 i Bergen som også har dobbelt glassfasade. Men det er konstruert på en helt annen måte og kan ikke sammenlignes. Således er det nye Hydro-bygget på Vækerø det første i landet med denne type dobbeltfasade. I utlandet er det bygget flere tilsvarende. Blant annet har Nokia en tilsvarende løsning i Helsingfors.
- Men, sier Føleide, dobbeltfasader er så mangt. Gjør man feil så kan det bli en bakerovn.
- Godt isolerte fasader kan gi kondens på fuktige dager. Også i Hydro-bygget ble det ramaskrik en dag det var riktig fuktig, og det la seg et tynt dugglag på yttersiden av fasaden. Men så snart det ble litt ut på dagen og det kom bevegelse i lufta forsvant kondensen umiddelbart.
- Et naturlig fenomen man kan se på mange bygg, og ikke tegn på feil, sier Føleiede.
- Ekstremvinteren 2009/2010?
- Vi har ikke fått kommentarer fra Norsk Hydro gjennom kuldeperioden, så vi føler oss trygge på at dette har vært en god løsning også når det er ekstremt kaldt, sier han.
Løsningen koster en del ekstra, og Aasmund Bjørnstad, sivilarkitekt og partner hos Eliassen og Lambertz-Nilssen Arkitekter AS sier at det må være noen som er villig til å betale for dette. På den andre siden er det nå så mye fokus på energisparing, så her er det muligheter for den byggherren som tenker langsiktig.
- Det som er viktig med slike fasader er at varme og ventilasjon integreres allerede fra man begynner å prosjektere et bygg. Og på dette området er det en jobb å gjøre så tidlig som mulig, sier arkitekten. Slike fasader har stor betydning for isolasjon og lyddemping, sier Aasmund Bjørnstad til VVS-Forum.