– Tveita Borettslag har vist at det er mulig å redusere energibruken betydelig i eksisterende bygg, sa Bård Baardsen da han og Gunnar Solem overrakte Årets varmepumpepris til Ole Morten Øversjøen fra borettslaget.

CO2-varmepumpe til oppvarming av tappevann
Tveita Borettslag har installert det første store varmepumpeanlegget i Norge hvor de bruker CO2 som arbeidsmedium i varmepumpen. Det er installert en CO2-varmepumpe på 100kW i hver av de 3 blokkene.  Dette er en teknologi som er utviklet ved Sintef på 80-tallet ledet av professor Gustav Lorentzen. Det er i Japan installert mer enn 2 millioner CO2 tappevannsvarmepumper i private husholdninger. Fordelen ved å bruke CO2 som arbeidsmedium er at man oppnår et høyere temperaturløft. I Tveita borettslag løfter varmepumpen temperaturen til 70 grader. Som varmekilde for varmepumpen brukes avtrekksluft fra ventilasjonen som holder en jevn temperatur gjennom året. Varmepumpen oppnår en årsvarmefaktor på over 4, og energisparing på mer enn 75 prosent sammenlignet med elektriske beredere.

Byttet 2700 radiatorer
Ole Morten Øversjøen tok imot prisen på vegne av borettslaget.

– Dette er veldig hyggelig for oss; vi har hatt store utfordringer de siste årene. Tidligere brukte vi fossilt brennstoff – tungolje- og ca 14 mill kWh i året. Nå er vi nede i 4,5 millioner kWh i året, opplyste Øversjøen og høstet spontan applaus i salen. Borettslaget har også gjort det riktige ved å oppgradere varmedistribusjonen samtidig.

– Vi har også satt inn tre nye luft til vann-varmepumper til oppvarming, og byttet ut 2700 radiatorer, fortalte Øversjøen. De nye lavtemperatur-radiatorene utnytter varmepumpene mest mulig effektivt til oppvarming.

På nybygg-nivå
Når alle enøk-tiltakene er gjennomført, vil Tveita Borettslag hvert år spare ca 9 millioner kilowattimer og 6 millioner kroner. Totalt investerer borettslaget 31 millioner kr i tiltak, og hele investeringen vil bli tilbakebetalt i løpet av 5 år. Energibruken per kvadratmeter vil gå ned fra fra 279 kWh per år til 138 kWh. Det betyr at borettslaget fra slutten av sekstitallet får omtrent samme energibruk som helt nye leiligheter bygget etter dagens standard (TEK 10).

Drammen Årets Varmepumpekommune
Av de tre nominerte til årets Varmepumpekommune var det Drammen kommune som ble kåret til årets varmepumpekommune.


Her (fra venstre) representert ved Geir Andersen og Trond Haugan sammen med daglig leder Bård Baardsen og styreleder Gunnar Solem i Novap.

Kommunen har hele 8 skoler med bergvarmepumpe hvis man inkluderer noen nye skoler under bygging. De har også varmepumpe i mange andre kommunale bygg. I Drammen ble verdens første høytemperatur varmepumpe som benytter ammoniakk som arbeidsmedium installert.

Kan inspirere

Drammen kommunen har også vært en pådriver for innovative og nye løsninger for å utnytte varmepumpeteknologien. De har på Skoger skole en kombinasjonsløsning med solvarme og varmepumper med 500 meter dype borehull. Kommunen utnytter også kunstisanlegget som en stor solfanger på sommeren, og oppnår med denne løsningen høy energifaktor på varmepumpene og høy energibesparelse.

– Vi håper andre kommuner lar seg inspirere av den innsatsen Drammen har lagt ned for å bruke varmepumper til å redusere energibruk og klimagassutslipp, sa Solem.

Mange bidragsytere
- Vi er veldig beæret; på vegne av kommunen er vi veldig stolte av dette. Og denne æren deles med mange, understreket teknisk sjef Geir Andersen da han tok imot prisen sammen med Trond Haugan. For det første har kommunen bevilget penger til løsningene, og i tillegg har strenge krav fra myndighetene bidratt til å realisere gode varmepumpeløsninger.

– Det må være lov til å fremheve at vi har flinke leverandører; spesielt Helge Lunde og Gjermund Vittersø i Thermoconsult, sa Andersen