- Det er egentlig ganske enkelt å begrense vekst og vekstvilkår bakterier, for å få antallet så lavt som mulig, opplyser Einar Kristoffer Larsen i Multiconsult til vvs-forum.no.
Optimal temperatur for bakeriene er 30-40 grader celsius. Bakteriene overlever greit opp til 50 grader celsius og ned til 20 grader celsius. I dusjer blir temperaturen ideell for bakteriene og her har en også aerosoler.
- Det er imidlertid enkelt å sørge for høy nok eller lav nok temperatur samt høy nok vannhastighet i rørene, slik at vektvilkårene blir dårligere, påpeker Larsen.
- Siden det er forholdsvis enkelt å begrense vekstvilkårene til bakteriene må det ha blitt begått mange feil?
- Det er ikke helt presist å si at det er gjort feil, men det er ikke så mange som har visst om dette. Forskriftene kom i 2005 og årsaken har vært kjent siden 1976.
- Hva slags tiltak skal man iverksette?
- Man kan spyle jevnlig med varmt vann (over 70 grader celsius) eller man kan ha et filter på vanninntaket. Ledninger med stillestående vann må unngås og dusjhoder kan renses med kloroppløsning, opplyser Einar Kristoffer Larsen.