Naturlig og hybrid ventilasjon er opplagte alternativer for den som skal forenkle tekniske anlegg. Det kom frem på seminaret Less is more? på Litteraturhuset i Oslo forrige uke. Professor Heiselberg er godt kjent med diskusjonen for og mot mekanisk og naturlig ventilasjon fra Danmark – og er litt lei av den.
– Det er ikke enten-eller. Vi skal ikke slakke på inneklimakravene, men ha de samme kravene til bygg med naturlig ventilasjon, understreker Heiselberg. Men enklere tekniske anlegg forutsetter et annet syn på inneklima, poengterte blant andre sjefsrådgiver Tor Helge Dokka i Skanska Teknikk.
– Naturlig ventilasjon vil overhode ikke fungere hvis vi bruker vanlige inneklima-spesifikasjoner for kontorbygg, sier han.
Temperatur og luftfuktighet viktigere
Med vanlige inneklimakrav vil naturlig ventilasjon gi trekkproblemer og ”uhyre høy” energibruk, ifølge Dokka, som mener forskning gir støtte for å tilpasse luftmengder etter årstid. Det gjelder særlig i de kaldeste periodene.
– Temperatur og relativ fuktighet er mye viktigere enn luftmengdene for opplevd luftkvalitet, poengterer Dokka. Med riktig temperatur og luftfuktighet mener han det er mulig å variere luftmengden fra 4 l/s per person opp mot 16 l/s per person.
– Må bruke balansert ventilasjon
Sturla Ingebrigtsen, fagdirektør ventilasjon i GK Inneklima, ser behovet for mer innovasjon fra ventilasjonsbransjen. Likevel er han skeptisk til lavere luftmengder, og viser blant annet til en rekke studier som fastslår at produktiviteten øker med økende luftmengde.
– Skal vi garantere inneklima, ser jeg ikke annet enn at vi må bruke balansert mekanisk ventilasjon, mener Ingebrigtsen.
Inneklima lite vektlagt
Professor Heiselberg er ikke enig i at det å tenke nytt om luftmengder betyr slappere inneklimakrav.
– I virkeligheten har ikke ventilasjonsbransjen hatt særlig fokus på inneklimakravene, de har primært hatt fokus på luftmengder, sier han, og poengterer at en mekanisk ventilasjonsløsning heller ikke sikrer at inneklimakravene overholdes.
– Den er prosjektert etter noen forutsetninger. Hvis ikke forutsetningene holder, holder heller ikke løsningen, poengterer Heiselberg.
Mekanisk garanterer ikke god luftkvalitet
Han nevner barnehager som eksempel: Hvis mekanisk ventilasjon bare fordeler luftmengdene jevnt i bygget, blir inneklimaet konsekvent dårlig der barna er fordi de klumper seg sammen. Det viser en rekke målinger i Danmark.
– Så mekanisk ventilasjon garanterer ikke god luftkvalitet, poengterer Heiselberg.
Løsninger som passer bygget
Ifølge Heiselberg er ikke den danske ventilasjonsbransjen bastant plassert i hver sin leir for naturlig eller mekanisk ventilasjon.
– Man forsøker å finne den løsningen som passer bygget du skal arbeide med. Man kan godt lage forskjellige kombinasjonsløsninger, og tenke forskjellige løsninger for forskjellige deler av et bygg, sier Heisenberg. Også Dokka understreker at mangfold er viktig:
– Naturlig ventilasjon skal ikke nødvendigvis brukes over alt. Skanska ønsker mange løsninger ulike steder, til ulike brukere.
Det er først nå man begynner å se at man ikke bare skal levere luft, men inneklima. Et bredere fokus på leveransen er en god ting, mener Per Heiselberg.
Ensidig opptatt av luftmengder
- Ventilasjonsbransjen har i altfor mange år hatt fokus på luftmengde, ikke inneklima, sier professor Per Heiselberg fra Universitetet i Aalborg.
Denne artikkelen er over 8 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover