Den store oppmerksomheten rundt energisparing er noe rørleggeren så langt har merket mest på salg av varmepumper. Men nå åpne det seg et mermarked på 900 millioner kroner for rørleggere som er våkne og skaffer seg kompetanse tilpasset den nye tid. Slik kompetanse omfatter forenklede vannbærende varmeanlegg.

En av dem som ser en stor fremtid for forenklede vannbærende varmeanlegg, er salg og markedsansvarlig Svein Marienborg i Inva Engineering AS, som er spesialister på innregulering av varmeanlegg.

– Hverken rørbransjen eller elektrobransjen har tatt inn over seg hvilke store forandringer de nye tekniske forskriftene innebærer, sier Marienborg til VVS-forum. – Alle nye tekniske forskrifter frem til 2020 vil med stor sannsynlighet innebære krav om ytterligere redusert energibehov i boligen. Nå er det aldri mer snakk om avtrekksventilasjon, kuldebroer eller kaldras, og i hht signaler fra myndighetene skal helst alle nye boliger være lavenergihus fra 2020.

– Fremtiden vil kreve stadig mindre installasjoner, dagens anlegg blir avleggs.
Det betyr at et tradisjonelt varmeanlegg av i dag vil være overdimensjonert. Et konvensjonelt vannbærende varmeanlegg vil derfor være altfor dyrt, simpelthen fordi det er overdimensjonert. En samlet norsk VVS- bransje med VVS- foreningen, NRL og Sintef i spissen har svart på denne utfordringen med å utvikle forenklede anlegg som krever mindre installasjoner og bare koster drøy halvparten per kvadratmeter, snaut 500 kroner.

Svein Marienborg, som har vært med på å utarbeide veilederen, opplyser at et forenklet vannbårende varmeanlegg i blokk koster mindre enn 500 kroner per kvadratmeter. Når energibehovet i hht Tek 2007 går ned til ca 30 W/m², og signalene fra myndighetene er ytterligere reduksjon, må vi tilpasse oss dette og som bransje blir vi absolutt konkurransedyktige i forhold til El bransjen.
I dag har vi ca 10 -12 % av dette markedet i nybygg. Og derved har vi et nytt marked som for rørbransjen representerer ca 900 millioner i mersalg.

– Gjennomsnittsleiligheten er på 65 kvadratmeter og årsbehovet for nye leiligheter er minst 25- 30 000 enheter. Varmeinstallasjonene i disse nye boligene vil totalt koste cirka én milliard kroner. Dette markedet har rørbransjen pr i dag cirka 10 prosent av, men vi har gode muligheter til å ta det meste av dette. Det betyr at vi kan være med å konkurrere om ytterligere 900 millioner kroner i mersalg for rørentreprenørene. I tillegg til dette blir dette et mersalg også for rådgivere som med varmetapsberegninger og prosjektering får større oppdragsmengde og ansvar.

– Men det krever at vi som samlet bransje responderer på dette og tilpasser oss prisnivået slik at utbyggere benytter seg av dette som en selvfølge. Dette er det markedet vi skal dekke hvert år fremover. Men tilbakemeldingene sier at rådgiverne og VVS- entreprenører ikke helt har tatt dette inn over seg enda. Rådgivere er ikke bevist dette og rørleggerne fortsatt priser ut fra gamle krav, og da blir vannbåren varme for dyrt for utbyggere.

Interessen for forenklede vannbærende anlegg er stor. Svein Marienborg holdt nylig foredrag på frokostmøte som VVS- foreningen holdt i Bergen. Det møtte 170 stk rådgivere, arkitekter, utbyggere og rørlegger i Bergen.
Studenterunionen i Bergen, SIB, har tent på denne ideen og planlegger nå 500 studentleiligheter med forenklede vannbærende anlegg. I hht rapporter skal dette allerede ha kommet langt i planleggingen.

Jeg ser store muligheter for bransjen. VVS –bransjen er kommet betydelig lenger enn andre bransjer når det gjelder energitenkning, sier Svein Marienborg.

Du kan få vite mer om forenklede vannbærende anlegg hos Sintef eller på nettsidene til inva.no, det ligger prosjektveilederen.