- Er dagens regelverk og praksis årsaken til slurv, dårlig håndverk og mindre gode installasjoner, spør seniorkonsulent Arvid Aalen, Geberit. På seminaret om Vannlekkasjer fra rørinstallasjoner i bygg på Hellerudsletta torsdag 23. november, vil Aalen i sitt foredrag belyse dette ytterligere, samt ta opp en rekke aktuelle problemstillinger.
- Det er viktig at vi som bransje tar en åpen debatt rundt gjeldene regelverk og normer, med praktiske eksempler fra byggeplasser og ferdige bygg. Å unngå vannskader må diskuteres bedre. Hvorfor utfordrer vi hverandre ikke mer? Er dette på grunn av uvitenhet og lav kunnskap?, spør Aalen.
Utakt med virkeligheten
Det er særlig sanitærteknikk, regelverk rundt innbyggingssisterner og skjulte installasjoner som bekymrer Aalen, som er på trygg faglig grunn. Med 12 år som rørlegger, mesterbrev og 18 år i Geberit står han støtt på barrikadene.
- Enkelte vil nok hevde at her gråtes det for en syk mor. Realiteten er imidlertid at det er regelverket for innbyggingssisterner som er i utakt med virkelighetens verden, understreker Aalen.
Skaper slurv
Aalen mener videre at dagens regelverk kan være en årsak til slurv, usikkerhet og hindrer innovasjon. Rørleggere sliter med et regelverk som krever at det legges membran inne i veggen der man plasserer innbyggingssisterner og innbygningsarmaturer. Dette gir ulike problemer, spesielt inne i «slette» vegger, kun Norge og Sverige er av de europeiske land som krever en slik dobbel sikring. Dagens innbyggingssisterner, innbygningsarmaturer o.l. har svært høy kvalitet og er vannskadesikre i seg selv, påpeker Aalen.
- Jo mer komplisert man gjør en konstruksjon, jo større risiko for feil. I Norge nå ser vi at det prøves med kreative kvasiløsninger, reglene er for kompliserte og dette er en situasjon som uroer mange rørleggere. Vi kan trygt si at det ikke er best practice som gjelder.
Skremselspropaganda
Aalen inviterer også Geberits konkurrenter med på banen og i debatten.
- Dette er ikke bare en Geberit-sak, disse problemstillingene handler om hele bransjens fremtid hvilke prioriteringer skal vi gjøre, hvem skal man lytte til og vil det ikke være riktig å legge vekt på gode faglig utprøvde løsninger fremfor å la seg skremme av en mer enn ti år gammel sak hvor dårlig produktkvalitet medførte lekkasjer?
Bransjen i baksetet?
Aalen understreker at dette ikke nødvendigvis bare er DiBK og Sintef Byggforsk sin feil.
- Engasjement rundt sanitærteknikk er desverre for lav i Norge, og bransjen selv har vært alt for passiv og latt andre krefter ta styringen.
- Vi utfordrer ikke, vi bare godtar alt som kommer. Dette er en problemstilling vi må kunne diskutere, og jeg håper på stor deltakelse på seminaret. Møt opp og bli med på diskusjonen, oppfordrer Aalen, hvor rørsystemer og sikkerheten på disse også skal belyses i hans foredrag.
Forventer debatt
Under konferansen på Hellerudsletta vil det også bli en paneldebatt hvor det forventes en frisk debatt. Alle foredragsholderne sitter i panelet.
Klikk her for konferanseprogram og påmelding: http://www.konferanse.vvsforum.no/konferanse/
Bransjemann gjennom 30 år, Arvid Aalen, vil i sitt foredrag sette fokus på sanitærteknikk, skjulte installasjoner og innbyggingssisterner under VVS Forum Konferansen 23. november. (Foto: Jan H. Kalvik)
Er regelverk og praksis i utakt ?
- Er dagens regelverk og praksis årsaken til slurv, dårlig håndverk og mindre gode installasjoner, spør seniorkonsulent Arvid Aalen, Geberit. På seminaret om Vannlekkasjer fra rørinstallasjoner i bygg på Hellerudsletta torsdag 23. november, vil Aalen i sitt foredrag belyse dette ytterligere, samt ta opp en rekke aktuelle problemstillinger.
Denne artikkelen er over 7 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover