I økodesigndirektivet er det foreslått produktkrav som vil favorisere gassfyrte varmtvannsberedere foran elektriske.

- Dette blir nærmest umulig å gjennomføre i Norge, fordi vi ikke har noe system for distribusjon av naturgass. Dårlig klimapolitikk er det også, fordi det vil føre til økte CO2-utslipp om man erstatter strøm med gass, sier administrerende direktør i Energi Norge, Oluf Ulseth til Aftenposten.

- Hensikten med økodesigndirektivet er å øke effektiviteten i hele energisystemet. EU har lagt til grunn at det går med 2,5 kWh energi for å levere én kWh strøm til forbruker og 1,3 kWh energi for å levere én kWh gass. Der produkter – som varmtvannsberedere – kan drives av begge energikildene, blir derfor gass automatisk favorisert foran strøm. Dette til tross for at forbrukere av strøm ikke slipper ut CO2, i motsetning til forbrukere av gass, og at fremtidens klimavennlige energiforsyning i stor grad vil basere seg på strøm, sier Ulseth.

Energi Norge viser til at naturgassens andel av det totale energibruket i husholdningene utgjorde kun 0,08 prosent i 2008, og at det finnes 2000-3000 gassfyrte varmtvannsberedere i Norge.

Det er varmtvannsberedere over 200 liter som først og fremst vil kunne berøres av direktivet, mens 200-litersberederne, som utgjør ca. 45 prosent av markedet i Norge, kun vil oppnå energimerke C.

-Direktivet vil virke misvisende på forbrukerne når beredere på strøm fra ren, norsk vannkraft kun får energikarakter C, mens gassberedere får energimerke A, sier administrerende direktør i OSO Hotwater, Sigurd Braathen.

Statssekretær Sigrid Hjørnegård i Olje- og energidepartementet sier at de har et bestemt inntrykk av at det vil bli tatt tar hensyn til at Norge er et vannkraftland.

Les hele artikkelen på Aftenposten.no