Akershus EnergiPark blir en sentral del av Akershus Energis milliardsatsing på fornybar energi.

Energikildene som utnyttes stammer i all hovedsak fra regionen: flis, søppel, solvarme og kloakk. Alt hugges, samles, kastes og «avføres» mindre enn en times kjøring fra anlegget.

Energisentralen baserer seg på eksisterende teknologi for fjernvarme og vil gi 150 klimanøytrale gigawattimer pr år. Det tilsvarer varmebehovet for 15.000 husstander og vil redusere CO2 utslipp med over 30 000 tonn per år.

Vi planlegger et storskala solfangeranlegg, gass fra et lokalt avfallsdeponi, varmepumpe og spisslastkjeler på fornybar bioolje. I tillegg kobles anlegget rørmessig sammen med dagens varmepumpe som utnytter kloakken for tre kommuner. Deler av metangassen fra avfallsdeponiet vil bli brukt til fremstilling av hydrogen. Dette vil vi gjøre i samarbeid med HyNor og forskningsinstituttene på Kjeller.

Energiparken vil bli tilrettelagt for forskning og undervisning med et eget bygg i tilknytning til sentralen. Høgskolen i Akershus vil i etablere en egen ingeniørutdanning (masterstudie) innen energi og miljø. Energiparken vil bli et fullskala laboratorium for høgskolen og forskningsinstituttene.

Akerhus EnergiPark er basert på et tett og målrettet samarbeid mellom Akershus Energi, næringsliv og forsknings- og utdanningsinstitusjoner i regionen.

Med lokaliseringen i Lillestrøm inntil Gardermobanen vil Akershus EnergiPark framstå som et godt synlig fyrtårn innen miljøvennlig energi, der alt ligger til rette for studiebesøk fra inn- og utland gjennom nærheten til Oslo og Hovedflyplassen.

Akershus Energipark har også ambisjoner om å bli en turistmagnet. Energiparken ligger an til å passere 1000 besøkende i løpet av 2010. Allerede har besøkende fra Ukraina, Litauen, Sverige, Danmark og mange steder i Norge har vært innom. Nå forbereder energiparken seg på å håndtere energiturisme.

Til å ta i mot besøkende bygges det et publikumssenter med auditorium med plass til skoleklasser. Selve anlegget er bygget med ekstra plass mellom maskiner, rør og ovner, der grupper med besøkende kan guides rundt og forskere kan utføre målinger.

Akershus Energi investerer nærmere 500 millioner kroner i Akershus EnergiPark med tilhørende infrastruktur.

(Klikk på bildet for større format)