– Kommuner som legger inn data om sykehjemmene sine, får et merke som sier noe om hvor godt bygget det er, både energi- og oppvarmingsmessig. I tillegg får de en liste med tiltak som kan gjennomføres for å gjøre bygget bedre, sier seksjonsleder Birger Bergesen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til Dagsavisen.
Hittil er det bare 46 av 1.000 sykehjem som er energimerket, viser tall fra NVE. Kommuner som energimerker byggene sine får en liste fra direktoratet med tiltak som kan gjøre bygget bedre og dermed sørge for en betydelig reduksjon i energikostnadene.
Alle eiere av yrkesbygg over 1.000 kvadratmeter har plikt til å energimerke byggene, men for et gjennomsnittlig sykehjem vil investeringene i energiøkonomisering komme på nærmere 8 millioner kroner.
Selv om tiltak som bedre isolering av vegger og tak og utskifting av vinduer kan føre til flere hundre tusen kroner mindre i året i utgifter på sikt, er det altså få kommuner som velger å gjennomføre tiltakene.
– Kommunene har plikt til å merke sykehjemmene sine, men de har ingen plikt til å gjennomføre forslagene vi kommer med, sier Bergesen.
NTB.