Konferansens kanskje viktigste tema knyttet seg til hvordan markedet forholder seg til grønne bygg, derunder hvordan kjøpere, leietakere, banker og takstfolk ser på den kommersielle verdien av bygg som har en fullstendig miljøklassifisering. Slik miljøklassifisering bygger gjerne på internasjonale verktøy, mest kjent er europeiske BREEAM og amerikanske LEED. I Norge ble Norwegian Green Building Council (NGBC) etablert høsten 2010. Selskapet vil i 2011 introdusere BREEAM-NOR, et fullstendig BREEAM-program for sertifisering av norske bygg - tilpasset norske forhold og regelverk.
Dramatisk utvikling
En av foredragsholderne som gjennomgikk markedets syn på miljøklassifisering var Stig Bech, som er advokat i BA-HR og styremedlem i NGBC. Bech kunne peke på en dramatisk utvikling i forhold til miljøsertifisering, også i det norske markedet:
- Miljøsertifisering et must
- Vi ser nå at aktørene i markedet innstiller seg på at miljøsertifisering i henhold til de store internasjonale verktøyene blir at "must", sa Bech under sitt innlegg.
- Hvis man gjennomgår aktørene systematisk er det naturlig å starte med kjøperne. Flere toneangivende norske investorer har i markedet opplyst at det ikke er aktuelt å kjøpe bygg som ikke er sertifisert, og hvor sertifiseringen ikke gir tilstrekkelig godt resultat. Blant disse aktørene har særlig de norske selskapene Entra Eiendom og Vital vært klare i sin eksterne formidling.
Bech viste også til kjøperes due diligence. Bare kort tid tilbake var det vanlig å spørre om det forelå miljøsertifisering, mer som en åpen forespørsel. I due diligence-forespørsler fra høsten 2010 var dette allerede annerledes. Man nøyde seg ikke med fromme forespørsler, men ba konkret opplyst om hvilken sertifisering som forelå, og på hvilket nivå. Der sertifisering ikke foreligger på salgstidspunktet, ser man nå eksempler på at kjøpere forutsetter sertifisering etter overtakelse, og at resultatet av sertifiseringen kan ha prisimplikasjoner.
Kommersielt begrunnet
- Hva er årsaken til dette fokuset på miljøsertifiserte bygg, Bech?
- Dette er rent kommersielt begrunnet, særlig i brukerønsker. De store internasjonale aktørene med kjente merkenavn - er også opptatt av å bruke sin markedskraft i forhold til miljø. Når de skal leie bygg ønsker de miljøsertifisering, og med resultater på høyt nivå. Dette er viktig i forhold til leietakernes omdømme og identitet, også i forhold til å tiltrekke seg store grupper av høykvalifisert personale. Raden av internasjonale "brands" med klare miljøkrav er lang.
Bankene kommer etter
- Har hensynet til verdivurderinger også en betydning?
- Helt klart, verdivurderinger er tross alt ikke noe hokus pokus. Verdivurderinger er systematisk innsamling av informasjon om eiendommene som vurderes, vektet i forhold til betydning for verdien av eiendommen - nå og i fremtiden. På denne konferansen har vi blant annet sett hvordan de mest anerkjente norske verdivurdererne, blant annet Jørn Høistad hos DTZ og Ragnar Eggen hos Akershus Eiendom - legger økt vekt på de positive effekter av miljøsertifisering. Og bankene kommer også etter - det er ingen original spådom om man antar at miljøsertifisering i tiden fremover også blir et sentralt element ved kredittvurderinger. Dette skyldes ikke minst den leietakerattraktivitet ved reutleie av pantobjektet, som en god sertifisering bidrar til, avslutter Bech.
Kilde: Estatemedia.no