Eva har forlengst forsynt seg godt av kunnskapens eple. Masterstudiet ved NTNU er et eksempel på dette, den kvinnelige ingeniøren har gjort sitt inntog i samfunnet.

Erfaring viser imidlertid at kvinner kvier seg for å velge praktiske og tekniske fag, og at dette også preger rekrutteringen til det populære KEM studiet.
- Vi ser at de få kvinnene som velger KEM studiet gjør det meget bra, og balanse er bra for arbeidsmiljøet, som på andre arenaer i samfunnet. Det er bra for produktiviteten ved å skape bredde i tankesett og kompetanse, og det gjelder naturligvis begge veier, sier Ingebjørg Martinsen ved NRL til VVSforum.

Saken fortsetter under bildet:

Tina Karoline Amundsen sammen med sin far Arne Amundsen. Tina var eneste kvinne i årest KEM kull, en medvirkende årsak til at hun tok studiet var at hun i utgangspunktet var rørleggerutdannet, som igjen hadde forbindelse med at hennes far var er det.

Midt i blinken
- Utdanningen må være midt i blinken for jenter som ønsker en kombinasjon av inne- og utejobb. Som fagskoleingeniør ligger en motorvei ferdig asfaltert for den som vil ha fart på karriæren. Dette gjelder ikke minst for praktisk anlagte jenter som ønsker mer ansvar, men som ikke ønsker å forlate faget, sier Ole Larmerud i NRL, som sterkt oppfordrer jenter til å bli fagskoleingeniører.

En av årsakene til at det er få jenter er naturligvis at de er lite representert i håndverker¬yrket fra før av. Her er det tradisjoner og barrierer som kan stå i veien for jentene.

- Ofte ser vi at når far eller brødre velger et slikt yrke er det lettere for kvinner å velge det, her kan det også stå på at kvinner føler seg litt ubekveme i enkelte miljøer. Her utfordrer jeg bedriftseierne til å tenke nytt, sier Martinsen.

Tekniske husmødre?
Nye og stadig strengere krav til energibruken i bygg gjennom passivhus standard er et av områdene der behovet for både praktisk og teoretisk forståelse vil øke sterkt.

Under sitt foredrag for årets KEM – studenter påpekte Mats Eriksson ved Foreningen for Ventilasjon, Kulde følgende: Framtidens bygg krever kompetanse på et nytt nivå, det bør forankres i god teknisk oversikt og praktisk erfaring.

- KEM studiet er perfekt for å ta ansvar for framtidens bygg, som stadig blir mer kompliserte. Å ta anvaret for store verdier, og holde oversikt med alt som befinner seg i et bygg og sørge for at alt er på stell teknisk sett kunne jo så absolutt også passe for kvinner. Jeg støtter NRL syn, uansett vet vi at kjønnsbalanse er bra, det er Nordens vinneroppskrift, sier Eriksson.

Underdekning av fagskoleingeniører
Årlig behov for fagskoleingeniører er ca. 200-250 pr. år.

- Bransjen er på god vei, men enda gjenstår det etablering av flere KEM-studier. Narvik/Tromsø er på trappene og NRL avventer et nytt utspill fra Trondheimsmiljøet. Dessuten ser det ut til å være behov i Østfold og i Møre og Romsdal. Sammen med VKE har NRL et godt samarbeid med fagskolene og lærerne der. Bransjen er også flink til å trå til med lærerkrefter der det trengs. Studiet har en stor overvekt av rørleggere, noe som er naturlig ettersom faget er det største av de aktuelle. Men det er også studenter fra kulde, ventilasjon, automasjon og elektro, sier Larmerud.

KEM-studiet inneholder i tillegg til de tekniske fagene studiet juss, ledelse, markedsføring og økonomi, fag som er av uvurderlig betydning for en leder.
- Med denne utdanningen er man godt kvalifisert til stillinger innen prosjektering, - beregning og tegning, drift og vedlikehold av VVS-anlegg, sier Larmerud.

Seks skoler tilbyr fagskolestudiet som gir tittelen fagskoleingeniør-KEM:

Sted Ca. antall avgangs-
studenter pr. år
Studieform/tid
Oslo 25 Deltid             – 3 ½ år
Gjøvik 25 Deltid/nett      – 3 ½ år
Grimstad 15 Heltid              - 2 år
Stavanger 15 Deltid/nett       - 3  år
Bergen 15 Deltid/nett       - 3  år
Kongsberg 10 Deltid/nett       - 3  år
Sum 105