-Stadig flere bytter ut oljekjelen med andre energikilder som for eksempel varmepumpe. Da blir det ikke lenger behov for å distribuere høye temperaturer gjennom et vannbårent anlegg, sier produktsjef Arne Engen hos Novema Kulde as til VVSforum.no.

Han viser til at i boliger som har et eksisterende rørsystem med radiatorer, kan enkelt skifte disse ut med viftekonvektorer.

- I nye boliger legges det i mange tilfeller vannbåren gulvvarme i hovedetasjen. I slike tilfeller kan man med stor fordel supplere med viftekonvektorer i for eksempel 2. etasje, kjeller eller andre rom, sier han.

Han sier at det er mange fordeler ved moderne viftekonvektorer. Og at disse nå har flott, fin og elegant design, i motsetning ti tidligere da det var en stor boks. Huseierne kan også velge i et utvalg RAL-farger, for å tilpasse viftekonvektoren til fargene i interiøret ellers.

-Fordelene  er at de er svært effektive ved lavere temperaturer (35- 55 grader), at de har rask responstid og at de bidrar til å gi en jevn fordeling av varme i rommet.. Og viftekonvektorene er opptil fem ganger mer effektive enn tradisjonelle radiatorer.

-I tillegg er moderne viftekonvektorer svært støysvake. De kan kjøres i nattmodus, på en tid av døgnet da selv veldig lave lyder oppfattes. Dette er mulig fordi de leveres med børsteløse DC-motorer som gir minimalt med lyd.

En annen ting Engen påpeker er at viftekonvektorer stopper kulderas fra for eksempel vinduer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bilde: -Det finnes mange muligheter for å styre en viftekonvektor.

- Og så kan de også brukes til kjøling. Dersom man har en vann- vann varmepumpe, kan man kjøre Brinesiden til borrehullet gjennom konvektoren, og få nesten gratis komfortkjøling om sommeren, legger han til.

En viftekonvektor distribuerer vannbåren varme eller komfortkjøling effektivt i rommet ved hjelp av en vifte som suger inn romluft over lamellene i registeret og varmer opp luften som blåses ut i rommet.

-Dette bidrar til en rask og effektiv temperaturregulering, og jevn temperatur i rommet, sier Engen.

-Det finnes mange muligheter for å styre en viftekonvektor. Det mest vanlige er via en innebygget regulator. Dersom man skal styre flere konvektorer, kan man benytte en veggkontroller, som kan styre opptil 30 enheter.

-Så er det verd å nevne at viftekonvektorer kan leveres for innbygging i vegg eller himling, og styres da via en veggkontroller, sier han.

- Det leveres også enkle løsninger som kan styre konvektorer via Modbus.

Når vi får forespørselen så er vi behjelpelige med å finne en løsning som dekker kundens behov, avslutter Arne Engen.