For å undersøke hvordan brukerne opplever ulike tilluftstemperaturer, har forskerne i Forklima-prosjektet manipulert tilluftstemperaturer fra aggregater i alle deler av den store ”forsøkskaninen” Miljøhuset GK.
– Vi endret tilluftstemperaturen bare i 30 minutter, for å måle effekten av det uten at romtemperaturen påvirkes. Det klarte vi å få til, opplyste førsteamanuensis Hugo L Hammer fra Høgskolen i Oslo og Akershus på sluttseminaret for prosjektet onsdag 11 november.
Inntil 2 °C overtemperatur
53 dedikerte brukere i bygget ble utsatt for disse forsøkene, som pågikk fra kl 10 – 10:30 og fra kl 14 til 14:30 utvalgte dager. Kl 10:15 og kl 14: 15 fikk deltakerne e-post med en rekke spørsmål om inneklima. Forskerne forsøkte å variere tilluftstemperaturen fra 21,5 til 28 °C. Målinger viste fall i temperaturen fra aggregatet og ut til respondentene. (Kanalene er ikke isolert den siste delen fra føringsvei i korridor ut til tilluftsventilene). I praksis ble derfor den største forskjellen i tilluftstemperatur på 2 °C.
Kvinner merket forskjellene
Overordnet var brukerne godt fornøyde med inneklimaet. For mennene som deltok, var det ingen statistisk signifikante forskjeller mellom ulike tilluftstemperaturer.
– Kvinner oppfatter luftkvaliteten som signifikant bedre med økt tilluftstemperatur, fastslår Hammer. Han forteller at kvinner også oppgir færre symptomer ved økte tilluftstemperaturer, men de opplever ingen endring for termisk komfort.
– Kvinner er i større grad enn menn i stand til å skille på tilluftstemperaturen enn menn. At litt overtemperatur ikke bare er OK, men ser ut til å være positivt, hadde vi ikke forventet, poengterer prosjektleder Kari Thunshelle.
– Dette er motsatt av hva vi alltid har trodd, utdyper sjefforsker Mads Mysen som ledet seminaret.
Ikke overrasket
Teknisk prosjektleder Helge Koppang i Skanska er uenig.
– Dette er ikke overraskende. Kvinner er mer følsomme for trekk; det har vi sett mange ganger. Hvis tilluften er litt underkjølt, blir det trekk. Det skal ikke så mye til, poengterer han. Koppang mener løsningen er litt lavere ventilasjonsmengder om vinteren, og mulighet for individuell tilpasning med pluss-minus 2 °C.
22,5 til 23,5 °C ideelt
Brukerundersøkelsene gir også nyttige resultater i forhold til romtemperatur og hva brukerne foretrekker.
– Erfaringene viser at romtemperaturen bør ligge rundt 22,5 til 23,5 °C. Dette er høyere enn de 20-21 °C som bransjen ofte snakker om. Vi må begynne å ta inn over oss at 20 °C ikke er det som gir best resultat for brukerne, mener Thunshelle. Hun legger til at det er viktig å se på muligheten for individuell brukerstyring, og viser til masteroppgaver gjort i regi av Forklima.
¬– De viser at det gir større tilfredshet selv om brukerne ikke nødvendigvis bruker muligheten så aktivt, sier Thunshelle.
Lokal komfortvarme
Optimal romtemperatur handler derfor ikke om en fasit for alle.
– Vi mener vi må diskutere muligheten for å tilføre lokal komfortvarme for å tilfredsstille brukernes behov. Dette er knyttet til hver bruker mer enn til det enkelte rom. Vi skal ikke ha tilleggsvarme fordi vi ikke er sikre på løsningen, men komfortvarme fordi vi er individer med ulike behov, sier Thunshelle.
En overordnet konklusjon er at brukerne stort sett er godt fornøyde med inneklimaet, sier Hugo L. Hammer.
Forklima: Kvinner liker litt høyere tilluftstemperatur
Stikk i strid med hva forskerne hadde forventet, oppfattet kvinner luftkvaliteten som bedre med litt økt tilluftstemperatur. Det viser forsøk gjennomført ved Miljøhuset GK.
Denne artikkelen er over 8 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Rørlegger Evensen AS har to tidsregninger i bedriften: