BNLs undersøkelse hvor 1065 bedrifter har svart, viser at markedet fortsatt er godt. Hele 85 prosent av bedriftslederne forventer at 2014 skal gå like bra som i fjor eller bedre, men undersøkelsen viser også at det er en økning på syv prosentpoeng fra i fjor som tror at det vil bli et dårligere år.

Undersøkelsen gjenspeiler at byggenæringen ikke er et marked, men mange ulike og derfor oppleves også forventningene ulikt for bedriftene.

– For noen bransjer var fjoråret tøft. For eksempel for treindustrien vil 2014 antakeligvis fortone seg bedre, grunnet blant annet politiske tiltak, mens for anleggsgartnerne som hadde et toppår i fjor, kan det kanskje være vanskelig å forestille seg at det kan gå enda bedre i år, sier Jon Sandnes i BNL.

De bedriftene som tar oppdrag i privatmarkedet, er mer negative til 2014. Dette gjelder eksempelvis for malerbedrifter.

– Vi vet at disse også er de som sliter mest med konkurransen fra useriøse aktører som opererer svart, sier Sandnes.

Malerbedriftene er ikke de eneste. Undersøkelsen viser at så mange som en tredjedel av alle bedriftene svarer at de tror de har tapt oppdrag til svart arbeid det siste året.

BNL har lenge etterlyst tiltak mot økonomisk kriminalitet i forbrukermarkedet.

– Vi trenger effektive tiltak som å innføre ROT-fradrag for å unngå at seriøse små og mellomstore bedrifter blir utkonkurrert, i tilegg må det innføres et krav til kvalifikasjoner. Det er alt for lav terskel for å starte og drive i næringen i dag, sier Sandnes.

Regjeringens innstramming av permitteringsreglene gjør også at flere bedrifter rapporterer om nedbemanningsplaner. I svingende markeder har det vært viktig å kunne permittere for å gi de ansatte trygghet og for at bedriftene skal kunne beholde kompetanse.

  – Endringene i statsbudsjettet for 2014 vil få dramatiske konsekvenser, dersom regjeringen ikke reverserer innstrammingen før sommeren.