PEX-rørene anvendes som den viktigste komponenten i Uponors ulike systemer for VVS- og innomhusinstallasjoner.

I løpet av de 40 årene som PEX-rørene har blitt produsert, kan fabrikkene i Europa og USA skilte med en produksjon på hele 3,3 milliarder meter rør. Det sier litt om Uponors markedssituasjon når det gjelder slike rør.

Det var Wirsbo Bruk AB, nå Uponor, som var den første i verden som startet storskalaproduksjon av PEX-rør.

Allrør først
Det er materialenes unike egenskaper som har bidratt til salgssuksessen. Vi må helt tilbake til 1968 for fortelle PEX-rørenes historie. Den gangen startet nemlig Wirsbo AB et samarbeid med den tyske kjemisten Thomas Engel, for han hadde utviklet en metode for kjemisk å fornette molekylkjedene i polyetenplast. Sammen utviklet de Engel-metoden, som gjorde det mulig å produsere PE-Xa rør i store volum. PE står for polyeten og Xa symboliserer kjemisk fornetting eller tverrbinding om man vil.

I starten gikk rørene under tilnavnet «allrøret Wkirsbo-PEX». Med allrør mente man at røret kunne brukes triol både varme- og tappevannsinstallasjoner. Med dette kom et godt alternativ til kobberrør på markedet.

Flere enn 60 land
En av de første installasjonene som ble foretatt gjorde man i et norsk skipsverft. Tilbakemeldingene var meget gode, og siden har salget bare gått opp og frem.

- Uponor har foretatt et omfattende internasjonalt pionerarbeid innenfor standard og godkjenninger, fastslår administrerende direktør i Uponor Norge, Tor Brønn.

Tor Brønn påpeker at Uponor kan være stolte av at man har lykkes i å bli verdensledende i flere markeder.

- Våre rør inngår i systemløsninger i flere enn 60 land rundt om i verden, så den nylig fylte 40 åringen holder koken, sier Brønn.