På samme måte som dagens biler er blitt for avanserte til at menigmann bør fikle under panseret, er moderne energi- og ventilasjonssystemer best tjent med at kyndige personer tar seg av installasjon og oppfølging. Økt kompetanse og avansert service er i stor grad nøkkelen til sikker drift av framtidens systemer.

- Ingen er i tvil om at avanserte ventilasjonssystemer har framtiden for seg, teknologien sørger for at man kan spare inn betydelige mengder energi og oppnå god komfort. Men jo mer avansert de er i ferd med å bli, desto mer vil det kreve av den som skal bygge de, vedlikeholde og følge de opp. Her bør det stilles krav til kompetansen, og kompetansen må økes, sier daglig leder i VKE - Foreningen for Ventilasjon, Kulde og Energi, Mats Eriksson til VVS forum. Han ser for seg at god drift vil bli viktigere i en framtid der energi vil koste mer.

Ny rapport
Eriksson konstatere således at den ferske rapporten «Framtidens bygg - erfaringer med lavenergi og passivhus yrkesbygg» som Kommunal- og moderniserings­departementet nylig har lagt fram, er i tråd med hva VKE mener.
- Rapporten ser på inneklima, energibruk og brukererfaringer i svært energieffektive yrkesbygg. Det er generelt sett gode erfaringer i byggene som er undersøkt, og man mener at mulige konsekvenser for inneklima av økte energikrav i TEK til passivhusnivå er mer positive en negative, sier Eriksson.
Men han peker på at for å kunne komme med i et minimalt energinivå må anleggene bygges med behovsstyrt ventilasjon, styrt lys og temperatur.
- Her snakker vi om systemer som kan levere godt inneklima til et lavt energiforbruk, men de er meget avhengig av god funksjonstesting, innregulering, overlevering og drift, påpeker han.

Kravene skjerpes
For å kunne nå målene må det ifølge Eriksson stilles tekniske krav til ventilasjon (SFP/Æž) basert på tillegg H til NS 3031, samt krav til. Et annet viktig punkt er formålsfordelt energimåling, som vil ha stor nytteverdi, og dette bør innføres.

Strengere energikrav bør medføre at det utvikles standarder for kompetanse og kvalitet innenfor helhetlig prosjektering, utførelse, drift og vedlikehold for alle relevante disipliner.

- Kravene til faglig kompetanse og kvalitetssikringssystemer som i dag fremgår av systemet for godkjenning/ansvarsrett, samt kontroll som gjelder for byggebransjen, må gjennomgås. Med mer avansert teknikk bør kravene utformes slik at de fortsatt sikrer oppføring av bygg med god kvalitet i samsvar med de skjerpede kravene, sier Eriksson.

Han trekker en parallell til kuldesiden, der det er innført en F-gass forordning, man må ha et sertifikat for å gripe inn i kuldekretsen.

- Høyere krav vil innebære en kvalitetsøkning, og rydde vekk uryddige aktører som ikke bør få drive. Det er mange nok av seriøse aktører som ønsker å gjøre en god jobb, sier Eriksson, som blant annet viser til utfrodringer innen offentlige bygg, der ansvaret i mange tilfeller er vanskelig å plassere. Også innen private boliger mener Eriksson det er et behov for ny helhetlig kompetanse ventilasjon, rørlegger, varme osv.
 
Fakta: Framtidens bygg – rapport på erfaringer med lavenergi og passivhus yrkesbygg
Rapporten ser på inneklima, energibruk og brukererfaringer i svært energieffektive yrkesbygg. Det er generelt sett gode erfaringer i byggene som er undersøkt. Funnene tydeliggjør at godt inneklima og lav energibruk er avhengig av god drift. Rapporten er bestilt av Kommunal- og moderniseringsdepartementet og Miljøverndepartementet i fellesskap, og utarbeidet av Civitas i samarbeid med Sintef Byggforsk, Miljøanalyse, Tiny Mesh og Høgskolen i Narvik.

Rapporten har sett på et utvalg av 10 svært energieffektive yrkesbygg; kontorbygg, skoler og barnehager mv. Utvalget inkluderer flere bygg som deltar i statlige/kommunale forbildeprogrammer som Framtidens byer og Future Built. og har fått støtte fra Enova. Byggene har høyere ambisjonsnivå på energi enn energikravene i byggteknisk forskrift (TEK10). Rapporten foreslår en metodikk for å evaluere energibruk og inneklima i energieffektive yrkesbygg.  

Rapport Civitas m.fl. - Erfaringer med bruk av lavenergi og passivhus yrkesbygg
Rapport Civitas m.fl. - Vedlegg 2 - Byggbeskrivelser