Byggenæringen står som kjent for hele 40 prosent av den nasjonale miljøbelastingen. Mens leverandører av papir, batterier og glass tar ansvar for avfallsbehandling og resirkulering, mangler lignende ordninger for bygg.

 

Grunnlaget legges allerede ved planlegging og prosjektering av bygg, mener aktørene i GLITNE-prosjekte, skriver Innodesign.no.

 

Det brukerstyrte forskningsprosjektet foreslår bl.a. å innføre et «pant»-basert miljøfond som «stimuleringstiltak» for å få byggenæringen til å bygge mer miljøvennlig. Pluss å videreutvikle gode modellverktøy som kan bidra til å minimalisere det miljømessige «fotavtrykket» en bygning setter.

Når man vet at det hvert år bygges omlag sju millioner nye kvadratmeter i Norge, mener GLITNE-forskerne det må bli maktpåliggende at alle nye bygg blir grønnest mulig.

 

Derfor har prosjektet, med Snøhetta som initiativtaker, kommet til at regulerende tiltak er veien å gå:

 

― Byggherrene har vært alt for opptatt av driftsfasen av bygg, sier Snøhettas Tarald Lundevall, leder av styringsgruppen til Innodesign.no.

― Tradisjonelt har byggebransjen beregnet at den største miljøbelastningen ligger i driften. Planleggings- og rivingsfasen betyr omtrent like mye, i forhold til driftsfasen som så langt har hatt all fokus.

 

― Tanken med GLITNE er å få inn miljøfokuset allerede på idéstadiet av nye byggeprosjekter. Det tror vi er helt avgjørende, mener Lundevall.

 

― Når et bygg allerede er oppført, er det vanskeligere å påvirke miljøkostnaden. Men vi kan påvirke «alt» i planleggingsfasen. Et utvidet byggherreansvar vil stimulere til mer miljøvennlige beslutninger. Vi må komme dit hen at grønne bygg skal lønne seg, sier han.

Les hele artikkelen på Innodesign.no