- Jeg trodde det var slutt på gassanleggene da biobrenselanleggene begynte å poppe opp. Jeg kunne ikke tatt mer feil. Nå leverer vi flere gassanlegg enn noen gang, sier Glenn Lindland, salgs og markedssjef i RSM til Gassmagasinet.
I Froland kommune har RSM bygget en energisentral som gir varme til barne- og ungdomsskolen, to fotballbaner, idrettshall, flerbrukshall, svømmehall og en misjonskirke.
- Anlegget er basert på et biobrenselanlegg fra Polytechnic i Østerrike og gassteknisk utstyr fra Samtech i Italia, forklarer daglig leder Sigbjørn Bråtane.
Biobrenselanlegg skal fyres med råflis med opptil 60 prosent fuktighet. Flisen tømmes i en stor silo og blir derfra ved hjelp av hydraulisk innmating transportert inn i ovnen.
- Effektuttaket bestemmer innmatingshastigheten. Hvis energiuttaket øker, vil innmatingshastigheten også øke, forteller Tom Erik Bråtane, som er ansvarlig for installasjon av anlegget.
RSM har stått for totalleveranse av anlegget, fra prosjektering og grunnarbeid, til oppmontering av anlegg og fjernvarmenett.
Anlegget på Froland er det første i sitt slag i Norge og gir vannbasert varme til to kunstgressbaner, to skoler, idrettshall, flerbrukshall, svømmehall og en misjonskirke. Flere slike anlegg skal nå bygges rundt om i landet.
Risør-bedriften er spesialisert på store anlegg og leverer over hele landet. De kan blant skilte med referanser fra Kautokeino, Alta og Tromsø i nord, via Midt-Norge til Øst- og Sørlandet.
Ovenfor Gassmagasinet uttrykker Bråtane tro på at det vil bli bygget mange energisentraler for fjernvarme i Norge i årene fremover.
- Det er en trend i tiden med flisfyrte bioanlegg som bruker gass som spisslast og el som backup. Rammebetingelsene er gunstige for slike anlegg nå. Skogsflis rett fra skogen har en pris på 20 øre per kWh, sier Bråtane.
Les hele artikkelen på Gassmagasinet