For småhus, leiligheter og yrkesbygg seiler nå svenske Nibe varmepumper opp som favoritten, blant både forbrukere eiendomsforvaltere- og rørleggere.

Varmepumper som jobber mot vannsystemer er ikke lenger hva de var, bråkete kjellermaskiner som knapt nok rørleggeren forsto hvordan funket.

Enkel som Apple
Strategien til Nibe minner mye om den som skapte Apples suksess innenfor PC-markedet. Enkel i bruk, enkel å forstå, enkel å betjene og vakker å se på.

- Hvor skal jeg begynne, kanskje med det siste, at man kan koble varmepumpen opp til nettet, og at man dermed kan styre den ute å være til stede?
Dette forteller salgssjef for Nibe, Kent Willén ved ABK Klimaprodukter i Oslo, firmaet som vokste seg skikkelig store på Toshiba varmepumper, og som forventer å bli enda større innenfor varmepumper i årene som kommer. Flaggskipet innen vann-vann og luft-vann heter Nibe og er svensk.

For flere år siden begynte man å jobbe med brukervennligheten. Den har i dag en brukervennlig styring med enkle symboler og navigering med et ”iPod”-hjul. I oppstartsmenyene er det 24 spørsmål som rørleggeren må svare på før varmepumpen lar seg kjøre i gang.

- Mange rørleggere skryter uhemmet av menyene. Den som vil kan koble varmepumpa til nettet, og styre den via PC, enten hjemmefra eller hvis man er på reise, og man kan kjøre på litt ekstra varme før man kommer hjem, sier Willen.

Er det mistanke om avvik og man ikke har den koblet til nett kan man sette inn en minnepinne og laste inn driftsinformasjon, sende pinnen til ABK og få en diagnose.

I uttagbar kompressormodul
De fleste varmepumper på markedet kommer fortsatt i deler og skrus sammen av fagpersoner. Nibe varmepumper har gått motsatt vei, her er det mere ”plug” og mere ”play”, samtidig har man latt kompressormodulene være enkelt frakoblbar.

Saken fortsetter under bildet:

Gunnar Solem i ABK illustrerer her hvordan man enkelt kan bytte kompressormodulen i Nibe varmepumpen.

- Dersom man løsner fra kompressoren kan man enkelt bære inn varmepumpen, den er enkel å sette på plass etterpå. Man trenger dermed ikke ta hensyn til å transportere den stående heller. Å montere en varmepumpe har aldri vært enklere, sier Willén.

Skulle det siden være behov for å gjøre noe med kompressoren tar det et minutt å ta av fronten og trekke den rett ut. Er den defekt er det bare å erstatte den, mens skapet blir stående. All betjening er forfra og alt er tilgjengelig, kompakt bak en vakker front.

- Se på moderne biler hvor kompakt alt er under panseret. Det har vært idealet til Nibe, sier Willén.

Et annet fortrinn er energiforsyningen, varmepumpene kan gå på vanlig 230 Volt og er meget stillegående. Man kan uten problem ha den i et vaskerom eller i en bod, sågar i et kjøkken uten at den skjemmer seg ut.

- Flere tror faktisk den ikke går, så stille går de, den er allerede husvarm, sier Willén.

Varmeskredet ventes
Mange har allerede installert varmepumper basert på energihenting fra berg, jord, sjø eller luft. Men det store skredet vil trolig komme i takt med at fossil fyring nærmer seg fallrepet i 2020.

- Vi regner med at utfasing av oljefyren vil åpne et stort varmepumpemarked. Det finnes anslagsvis 60 000 oljefyrer her i landet. Svært mange av disse vil ut fra økonomiske og miljømessige hensyn velge varmepumper, og sammen med NIBE som Europas allerede største leverandør ser vi meget positivt på mulighetene, sier Gunnar Solem, Salgsdirektør i ABK Klimaprodukter.

Nibe Varmepumper kommer både med og uten bereder, og kan kobles til gulvvarme, radiatorer etc.

Varmepumpene kan hente energien gjennom kollektorer til berg, jord, sjø, samt fra luft.

- Nibe har nylig lansert to nye produktserier luft-vann varmepumper fra 8 – 20 kW. Den ene er høytemperert og leverer hele 63 °C vann til oppvarming helt ned til -25 °C utetemperatur. Den andre er en inverter-serie 8 – 16 kW i 230V. Disse produktseriene har den samme installasjons- og brukervennligheten som bergvarmepumpene og har tatt markedet med storm, forteller Solem.

Nibe lanserer i første halvår dessuten en turtallsregulert bergvarmepumpe 1,5 – 6 kW som er skreddersydd for nye boliger med lavt energibehov.

Kompressoren jobber etter behov enda mer effektivt og varmepumpen får jevnere drift, lengere levetid og høyere besparelse.