– Stadig flere entreprenører og utbyggere av offentlige bygg og næringsbygg etterspør produkter til BREEAM-prosjekter. Derfor har vi både enkeltprodukter og komplette energisparepakker som hyllevare hos Ahlsell som hjelper rørleggerbedrifter med å møte strenge miljøkrav og sertifiseringer, sier Gustavsbergs distriktssjef Jan-Henrik Olsnes.
– Rørleggere bruker ekstremt mye tid for å først skaffe riktig produkt, for deretter å innhente dokumentasjon på produktene som skal leveres og monteres, supplerer Gustavsbergs Country Manager Christian Mjaaseth.
– Den tidsfaktoren har vi sørget for å korte ned vesentlig ved at alt av FDV-dokumentasjon, datablad og vannmengdediagrammer er klart. I tillegg er produktsortiment lett tilgjengelig, noe som i sum både sikrer en enklere prosjektering og sparer tid i innkjøp og installasjon.
Tilbyr kunnskap i næringskjeden
En viktig del av hele verdikjedens oppgave er å tilrettelegge og hjelpe rørleggerne, og både kjedene og grossistene er flinke til å lære opp rørleggerne på produkter og systemer, understreker de.
– Vår rolle er ikke å lære opp rørleggerne direkte, men å bringe inn kunnskap i hele verdikjeden, blant annet ved å gi dem enkel tilgang til både produkter og dokumentasjon som de kan videreformidles til sine kunder. Dette BREEAM-fokuset er ett av mange tiltak som viser at vi tar vårt verdikjedeansvar på alvor. Vi skal bidra til at rørleggeren får de beste forutsetningene for å kunne lykkes i sin jobb. Og lykkes rørleggerne i sin jobb, lykkes vi også, sier Mjaaseth.
Kan bli dyrt å tenke billigste løsning
I dagens marked med knappe marginer og tøff kamp om oppdragene, er det fortsatt mange VVS-aktører som tenker kortsiktig og bruker tid og energi på å finne de billigste løsningene. Det kan fort vise seg å bli en kostbar erfaring, minner de om.
– I et lengre perspektiv er det langt bedre økonomi i å sikre leveranse av riktige produkter til rett tid og med riktig dokumentasjon. De rørleggerbedriftene som erkjenner at klimapåvirkning og dokumentasjon blir et stadig større kriterium de ikke kommer utenom, vil ha de beste forutsetningene til å lykkes i årene framover. Det handler om å overbevise kundene om å ta bærekraftige valg framfor å selge seg billigst mulig. Det er et fokus vi ønsker å løfte fram hver dag overfor bransjen.
De påpeker at kravet til et BREEAM-prosjekt ikke kommer fra rørleggeren. Det kommer gjerne fra en offentlig utbygger som bestemmer at prosjektet skal levere på bærekraftkvaliteter. Et BREEAM-NOR-sertifikat som dokumenterer hvilke iboende kvaliteter bygget har innenfor ledelse, inneklima, energi, transport, vann, materialer, avfall, forurensning og arealbruk og økologi.
– Ut fra de kriteriene må prosjektaktøren eller totalentreprenøren sørge for at alle involverte i prosjektet leverer på de kravene som byggherren setter – inkludert VVS-entreprenøren. Ofte handler det om vannbesparende produkter og systemer, men også på materialkvalitet, garantier, vanntemperaturer, vannmengde etc. Det gir rørleggerne noen utfordringer i forhold som plasseringer av varmekilden, rørstrekk, tappepunkter, fordelerskap osv. Det er mye å passe på under kalkulasjonen, påpeker Olsnes.
Ligger i NOBB VA/VVS-databasen
EPD-ene på Gustavsbergs BREEAM-produkter ligger også inne i NOBB VA/VVS-databasen og er tilgjengelig for de som har kalkulasjonsprogrammene. Her kan man hente ut dokumentasjonen som maskinlesbare EPD-er. Er det eksempelvis snakk om fem produkter med EPD, vil programmet kjapt regne ut totalutslippet av CO2, slik at det kan føres i et klimaregnskap.
– At vi har gjort det så lett tilgjengelig, møter begeistring både hos grossister og rørleggere. Nå har applikasjonsleverandører som Cordel, Smartcraft, EG Norge og mange flere koplet seg til NOBB sin API for å hente ut data, så tilgangen er bedre enn noen gang, understreker Mjaaseth.
Ledende på bærekraft
Verdt å nevne, er at Gustavsberg ble nominert til tittelen «Årets NOBB VA/VVS-leverandør» i fjor, og at selskapet gjennom mange år har gått i bresjen for å utvikle ressurssparende produkter. Allerede på 1980-tallet lanserte Gustavsberg verdens første vannbesparende blandebatteri, en innovasjon som ble belønnet med et globalt patent. I 1992 fikk blandebatteriene doble sparefunksjoner – både vannbesparende og energibesparende, og vant med det «Svenska energimyndighetens tekniktävling». I 2012 ble energiklassifiserte blandebatterier introdusert på markedet, som resulterte i at Gustavsberg fikk toppresultater for sin Nautic-serie. I 2021 ble Gustavsberg en av de første produsentene i Norden til å tilby sanitærporselen og blandebatterier med miljødeklarasjoner i henhold til det internasjonale EPD-systemet, og i fjor lanserte selskapet verdens første kjøkkenkran med energiklasse A.
Nå går de altså også i bresjen for å lette veien til BREEAM-verdenen for rørleggerne.
– Ahlsell er den første grossisten som har tatt inn et komplett sortiment på BREEAM-produkter fra oss, som vi setter stor pris på. Det betyr at rørleggeren ikke trenger å måtte fordype seg i reglementet rundt BREEAM-sertifiseringen, nettopp fordi vi har tilrettelagt det veldig bra for dem gjennom våre ferdige pakkeløsninger, avslutter Mjaaseth