Sist fredag og lørdag produserte Tysklands solenergianlegg til sammen 22 gigawatt elektrisitet, i løpet av noen timer. Dette er ny verdensrekord.
Nå var værgudene særlig vennlig innstilt, med et land som badet i sol fra nesten skyfri himmel og dermed hadde maksimale forhold for energiproduksjon fra sola.
Allikevel ble det vist at det er mulig å produsere enorme mengder energi fra sola. Fredag og lørdag tilsvarte produksjonen hva 20 kjernekraftverk kan prestere.
Etter ulykken i det japanske kjernekraftverket bestemte den tyske regjeringen seg for å avvikle all kjernekraftproduksjon i landet innen 2022.
Totalt har Tyskland installert 26 gigawatt solenergieffekt. Dermed har Tyskland nesten like mye solenergikapasitet som alle andre land i verden til sammen.
- Ikke noe annet land kan produsere så mye solenergi, sier sjefen for IWR (Renewable Energy Industry) Norbert Allnoch, i en pressemelding.
Reuters skriver i denne forbindelse at Tysklands store innsats med solenergi følges opp med andre typer energikilder, slik som vind og biomasse.
I gjennomsnitt produserer tyske solkraftverk 20 prosent av landets energiforbruk.
En del kritikk reises mot satsingen på soløenergi, og blant argumentene er at det ikke gir stabil produksjon, og at det ikke er mulig å las solkraftverk levere nok strøm til et så stort industriland som Tyskland.
Men forbundskansler Angela Merkel har sagt at Tyskland er ivrig etter å vise at det faktisk er mulig å få til.
I tillegg til å stenge kjernekraftverkene er målet ogå å få ned energiproduksjonen fra kullkraftverk.
Tyske forbrukere betaler 4 milliarder euro per år på toppen av strømregningen for sin solenergi, ifølge en rapport fra det tyske miljøverndepartementet. Men det forventes at energien fra solenergi etter hvert vil bli like billig som fra kjernekraft.
I en rapport fra februar 2011, utarbeidet av SINTEF og Kan Energi (Mulighetsstudie solenergi i Norge) skrives det at for beregning av solvarmepotensialet i Norge er det fokusert på bygningsintegrerte anlegg, idet man tror det største markedet ligger her. Med utgangspunkt i at en solfanger leverer ca 300 kWh/m2 i året vil man ha behov for 5,3 millioner m2 solfanger for å dekke 1,6 TWh/år. Dette tallet representerer et teoretisk potensial. Dersom Norge klarer å få til en tilsvarende vekstrate på installasjon av solfangere i perioden 2010-2020 som man så i EU på 2000-tallet, vil landet ved inngangen til 2020 ha installert rundt 220 000 m2 solfangere. Ved en leveranse på 300 kWh/m2 utgjør denne installasjonen totalt 66 GWh, dvs. bare 4 prosent av det teoretiske potensialet på 1,6 TWh/år. Basert på erfaringene i IEA-rapporten ”Potential for Solar Heat in Industrial Processes”, kan om lag 5 GWh/år tjene som et potensial for industriell anvendelse av solvarme i Norge, står det i rapporten.
Solkraft stod for mer enn halvparten av alle investeringer innen ren energi i G20-landene i fjor, og økte globalt med hele 44 prosent.
Den kraftige veksten i solenergi kommer fram i rapporten Who’s winning the Clean Energy Race? som viser tall fra Pew Charitable Trust og Bloomberg New Energy Finance. De største investeringene fant sted i USA, som overtok ledertrøya fra Kina - som endte på annen plass. Kina har ledet siden 2009. Så fulgte Tyskland, Italia, Storbritannia, India, Brasil, Japan og Indonesia.
Investeringene i fornybar energi økte totalt med 6,5 prosent og endte på 263 milliarder dollar. Siden 2004 har markedet vokst med 600 prosent. EU leder fortsatt sammenliknet med Amerika og Asia.
Prisen på solceller er halvert de siste 12 månedene, og er nå 75 prosent lavere enn for tre år siden.
Flere store solenergianlegg er bygget i Tyskland, og i gjennomsnitt produserer disse 20 prosent av landets energiforbruk. Foto: Q.CELLS
Halvparten av tysk energiproduksjon fra sola
Tyskland satte ny verdensrekord for energiproduksjon fra solpaneler fredag og lørdag. En kort stund produserte landets solkraftverk mer enn halvparten av Tysklands energiforbruk, samtidig som industrien gikk på høygir.
Denne artikkelen er over 7 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover