Men under halvparten av utbyggerne har definert mål for miljø- og energiklassifisering, viser en ny undersøkelse fra Prognosesenteret.
– Resultatene er skuffende, men samtidig avdekkes det jo et ekstremt forbedringspotensial, sier Magnus Aune Hvam, administrerende direktør i entreprenørselskapet Forny.
Blant dem som har konkrete energimål, er det vanligste energiklasse B. Bare unntaksvis er lista lagt høyere, viser undersøkelsen som Prognosesenteret har laget for Forny.
– I løpet av året skal regjeringen legge fram energimål for bygg, blant annet hvor mye energibruken i eksisterende bygg skal reduseres i årene fremover. De kravene kommer trolig til være lysår strengere enn det nivået utbyggerne ligger på i dag, sier Hvam.
Store utfordringer
Forny-målingen gir et viktig innblikk i forhold som til nå er lite kartlagt, ifølge partner Truls Vasvik i Prognosesenteret, som har vært fagansvarlig for undersøkelsen.
– Det er hittil gjort lite av slike målinger i det norske byggmarkedet. Resultatene avdekker at bransjen står foran store utfordringer, sier Vasvik.
Hvis en tilsvarende undersøkelse blir gjort om fem år, tror han vi vil se større bevissthet rundt energieffektivisering. Men utviklingen vil ikke komme av seg selv.
– Vi trenger både politiske pålegg og incentiver for at det skal bli attraktivt å investere i miljøriktige løsninger. I yrkesbygg er det leietakerne som stort sett betaler energikostnadene. Det kan nok i noen tilfeller dempe eiers investeringsvilje, sier Vasvik.
Kommer nye mål
Tidligere i år la kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete frem stortingsmeldingen Gode bygg for et bedre samfunn. Samtidig inviterte hun byggebransjen til samarbeid om å utforme klimamål for bygg.
– Målene bør være ambisiøse, men heller ikke urealistiske. Undersøkelsen fra Prognosesenteret viser jo at bransjen har en mye lenger vei å gå enn de fleste antagelig har vært klar over, sier Hvam.
Han mener det vil være bedre å angi prosentmål for energisparing enn energiklasser.
– 40 prosent av energibruken i Fastlands-Norge er knyttet til bygg. Hvis det skal gjøres store kutt, må derfor bygg- og eiendomsbransjen ta sin del av ansvaret.
I følge undersøkelsen er de fleste utbyggere opptatt av energisparing, men oftest av hensyn til policy og omdømme.
– Vi kommer raskere videre når beslutningstakerne oppdager at miljøriktig renovering ikke trenger å gi økte utgifter, og at eiendommens verdiutvikling kan bli gunstigere, sier Magnus Hvam i Forny.
Halvparten mangler energimål
Yrkesbygg renoveres ofte uten at det er satt konkrete energimål, viser en ny undersøkelse. I år renoveres yrkesbygg for 60-70 milliarder kroner her i landet.
Denne artikkelen er over 7 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover