Innvendingene går på at kammergjenvinnere har en teknisk skyggeside, ved at den har flere kammer som stadig bytter mellom å være i tillufts- og fraluftsstrømmen. En del av brukte luften blir dermed med friskluften tilbake inn i bygget.

Bytter på
- Ved reduserte luftmengder over aggregatet vil systemet mer og mer bli et omluftsystem. Det finnes nemlig ingen utblåsning av den innelukkede luftmengden i forbindelse med bytte av luftstrømmen, så man får, avhengig av størrelsen på luftmengden gjennom aggregatet ulike grader av omluft.

Samtidig vet vi at markedet har beveget seg stadig mer over mot behovsstyrt ventilasjon. Behovsstyrt ventilasjon betyr at man ikke ventilerer mer enn man må for å holde hygienekravene. Luftmengden øker derimot når belastningen i rommet øker, sier Harald Vidnes ved Swegon.
- Å måle varmegjenvinnerens virkningsgrad ved minkende luftbehov vil selvfølgelig være takknemlig i konkurranseøyemed. Luftkvaliteten ville jeg imidlertid ikke kunne gå god for, påpeker Vidnes.

Mindre mengder 

Behovsstyrt ventilasjon kan i de enkelte rom dreie seg om svært små luftmengder. Ved bruk av kammergjenvinner kan lukt,  spor av gasser og biologisk innhold som man ikke ønsker å ta tilbake inn i bygget faktisk ende opp akkurat inne på et gitt kontor.


Bare i eventuelt svømmehaller/dusjanlegg vil Vidnes kunne forsvare bruk av kammergjenvinnere. Da er det stor transport av luft fordi det er fuktighet som er første prioritet. Dermed blir det en ekstrem fortynning av den brukte luften.

- Jeg vet Menerga har levert ventilasjon til svømmehaller, der er ofte luftutskiftingen langt større enn i kontorer. Det handler i dusjanlegg først og fremst om å ta ut fuktighet, noe som ikke har samme betydning i leiligheter og kontorer, sier Vidnes til Vvs-forum.

Litt gammeldags
Vidnes påpeker at kammergjenvinnere ikke lenger blir sett på som noe alternativ innen avansert moderne ventilasjon til kontorer og leiligheter. Dette fordi luftmengden stadig blir mindre og mer nøyaktig styrt.


- Diskusjonen omkring teknologi og faren for omluft er tilbakelagt. I dag er alle de ulike gjenvinningsteknologiene rettet mot å skaffe 100 % frisk luft. Men dersom det tillates omluft vil effektiviteten være høy, det er fordi man bruker luften to ganger. Egentlig får man ikke skikkelig frisk luft, man driver en slags uendelig fortynning som ikke er heldig, påpeker Vidnes.


- Egentlig er gjenvinningsgraden mye lavere, dersom man bare holder omluften utenfor regnestykket, men det gjør man jo ikke, den holdes bokstavelig talt innenfor, sier Vidnes.