Alt dette er kostbare tiltak som også kan skape et dårligere inneklima.
Behovsstyrt ventilasjon med CO2 måling er en kostnadseffektivt tiltak som kan kombineres med alle andre energiforbedringer og sikre et fortsatt godt inneklima. Man kan sikre en god balanse selv i bygninger med høye krav til inneklima eller store variasjoner og lav forutsigbarhet i utnyttelsesgrad. Slik behovsstyring gir kraftig forbedret energieffektivitet både i nye prosjekter og ved renovering av gamle bygninger.
Er CO2 givere moden teknologi?
Sensorer for måling av CO2 har eksistert i mer enn 20 år, men har inntil relativt nylig kun blitt montert i rom der det har vært viktig å sikre god luftkvalitet. Over de siste 5 årene med økt bevissthet rundt energisparing og strengere myndighetskrav (i Norge gjennom TEK-07og TEK-10) har formålet med CO2 givere dreid mot energieffektivisering. Bruksmønsteret har endret seg og dette stiller nye krav til teknologien. Skal du virkelig få ut energibesparelsene trenger du nøyaktige og stabile givere som måler riktig dag for dag, år etter år under alle forhold. Nylig publiserte undersøkelser fra bl.a. California viser at en skremmende stor andel av installerte givere ikke holder det de lover.
Hvilke krav bør jeg stille til CO2 giverne?
Først og fremst bør du stille krav til at givere måler stabilt i hele levetiden uten vedlikehold eller kalibrering. Noen leverandører anbefaler periodisk kalibrering, andre givere kan trenge justering eller kalibrering ved endringer i bygningens bruk. Dette er fordyrende for leietaker og enhver vedlikeholdsprosedyre kan også medføre feil.
Du bør kreve at giveren er uavhengig av virksomheten i bygget og sesongvariasjoner i driften av ventilasjonsanlegget. Det sikreste er å velge en sensor som måler absolutt CO2 nivå og dermed er uavhengig av bakgrunnskalibrering basert på antagelser om bruksmønster. HVAC anlegget skal levere godt og stabilt inneklima gjennom hele året og selv i perioder med kontinuerlig bruk.
Velg en giver som gjør det mulig å ta ut energigevinster gjennom å forbedre bygget i en god sirkel. I en godt instrumentert bygning kan du velge å ta ut ytterligere kostnadsbesparelser ved installasjon av varmepumper, struping av nattventilasjon m.m. Svakere sensorer kan raskt medføre at spareforsøk stoppes av “synsing” om dårligere inneklima.
Tilslutt må du selvfølgelig velge en giver med tilstrekkelig målenøyaktighet både nå og de neste 10 årene. For effektivt behovsstyring bør det typisk være +/- 30 ppm CO2. Dårligere nøyaktighet kan medføre at man ved igangkjøring sikrer seg med lave settpunkt som fører til overventilering og marginal strømsparing.
Hvor mye kan man egentlig spare på behovsstyring med CO2?
Europeisk forskning viser at så mye som 50-60 % av energien brukt til oppvarming, kjøling og ventilasjon av offentlige og kommersielle bygninger kan spares ved god behovsstyring. Litt av dette kan selvfølgelig hentes inn ved tidsstyring og bevegelsesdetektorer. Har du derimot som ambisjon å ta ut det meste av dette må HVAC anlegget ligge tett på og regulere etter personbelastningen (les CO2) i hver sone av bygget gjennom hele døgnet.
Dette kan i et klasserom på en barneskole bety ca 1000 kroner i året i redusert strømregning og opp imot det dobbelte for et kontorlandskap i næringslivet (med air-condition, mye reise- og møtevirksomhet etc.). Husk også at forskjellen i kostnad (ferdig installert og igangkjørt i styringssystemet) mellom en god og en svakere sensor er selvfølgelig helt marginal.