For dagens bygg har vi kommet veldig langt med å få ned den termiske energibruken. Med målsetning om passivhusnivå i ny TEK 2015 vil den termiske energibruken reduseres ytterligere. For at vi skal lykkes med å få til bygg med meget lavt energibruk, og for at vi i 2020 skal kunne bygge nesten-nullenergibygg, må vi utvikle og teste nye veier til målet. Vi må ha særlig oppmerksomhet mot løsninger som reduserer elbruk.

Vesentlig elbruk er knyttet til kjøling og ventilering. «Her må vi tenkte nytt og kreativt» skrev Inger Andresen på bloggen tidligere i år. Powerhouse Kjørbo, som er utviklet i en integrert designprosess med bidrag fra alle i prosjektgruppen, er et eksempel på en energieffektiv ventilasjonsstrategi. Jeg vil følge dette eksempel opp med enda et eksempel.

Hvorfor ventilasjon?
Overordnet er målet å få et godt inneklima (tilfredsstillende temperatur og luftkvalitet), med lavest mulig energibruk. Mer spesifikt er formålet å fjerne for høy temperatur og forurensning fra personer og materialer. Men hvilken strategi er da den optimale? Naturlig ventilasjon? Mekanisk ventilasjon? Eller en kombinasjon - hybrid løsning? Det er ikke ett svar – men kun det svaret at det avhenger av kontekst, byggets funksjon og byggets brukere.

Hybridventilasjon kan være en kombinasjon av mekanisk- og naturlig ventilasjon. Det mekaniske systemet dekker da byggets basisventilasjon ut fra krav til luftkvalitet. Naturlig ventilasjon supplerer den mekaniske ventilasjonen med energieffektiv nattekjøling av bygget (aktivering av termisk magasinering), med kjøling av bygget i perioder med kjølebehov (mulighet for store luftutskiftinger uten energibruk til vifter), med morgenlufting av bygget, mm.

Naturlig ventilasjon gir i tillegg brukeren mulighet for å åpne/lukke vinduer - gir kontroll tilbake til brukeren - der hun/han ønsker dette, og dette gir i sig selv større brukertilfredshet.

Romsdal vgs. Molde – en hybrid strategi
Hybrid ventilasjonsprinsipp skal brukes på Romsdal vgs. i Molde. Skisseprosjektet er akkurat ferdigstilt og status er:
• Mekanisk ventilasjon er redusert med 30 – 40 %
• Arealer sjakter og tekniske rom redusert med 30 –35 %
• Kostnad ventilasjon redusert 10 – 20%

Dette er nådd med kombinasjon av mekanisk og naturlig ventilasjon, bruk av bygget som føringsvei for luft, utnyttelse termisk magasinering, korte føringsveier mm.

Tilsvarende strategi er brukt på Solstad Barnehage, som har vært i drift fra januar 2011.

Jeg anbefaler
Jeg tror at det for mange prosjekter er et potensiale i å tenke hybride ventilasjonsløsninger.

Jeg tror at hybridventilasjon er en av flere strategier som vi kan bruke for å skape bygg med godt inneklima og med lavest mulig energibruk. Jeg anbefaler også at designstrategien utvikles i et tett samspill med byggets design og byggets brukere.

Arne Førland Larsen