–  Det første bygget i Norge hvor vi programmerte dusjpanelene med hygienespyling, var i Korsvoll flerbrukshall. Siden bygget ble tatt i bruk for to år siden, har vi stilt inn paneler for samme funksjon i en rekke anlegg landet over. Stadig flere ser verdien i å benytte denne metoden. 

Saken fortsetter under bildet:

Kalle Jonasson, prosjektleder i Eriksen & Jensen AS (tv) forteller at rørleggerfirmaet har installert hygienespyling som et tiltak mot legionella i Korsvoll Flerbrukshall. - Dette er et trygt system som vi har hatt meget gode erfaringer med. Her sammen distriktssjef og prosjektkoordinator  Lasse Pedersen i FM Mattsson.  

Spiller hverandre gode

Hallen er bygget av Oslobygg KF som passivhus, med massivtre og lavutslippsbetong. I tillegg har bygget en varmepumpe som henter energi fra 12 energibrønner, og som varmer opp både rommene og tappevannet. Rørleggerbedriften Eriksen & Jensen leverte sanitær, varme, kjøling, sprinkler og energi til bygget, og prosjektleder Kalle Jonasson forteller at de benyttet FM Mattsson og Mora på alt av kraner, blandebatterier og servanter, for å sikre den ønskede kvaliteten og funksjonaliteten.

– Det var veldig kort byggetid på flerbrukshallen, som krevde både en god logistikk og stor samarbeidsvilje, Da er det godt å ha solide leverandører å lene seg på.  Vi har hatt et svært godt kundeforhold med FM Mattsson i mange år, som med sine produkter og systemer gjør at de kan levere optimale løsninger og skape merverdi i prosjektene for sine kunder. I tillegg er de veldig fleksible og lett tilgjengelige, påpeker Jonasson.  

Spilte inn den beste løsningen

Eriksen & Jensen AS ble etablert i 1986 og har base i Oslo. I dag teller selskapet over 30 medarbeidere, fordelt på administrasjon, prosjektledelse, rørleggere og lærlinger. Fokuset og spisskompetansen ligger innen større totale rørentrepriser på kontor- og boligbygg, samt at de  også utfører alt innen tradisjonelt rørleggerarbeid.

Hvordan man skal løse legionellaproblematikken i dusjanlegg er alltid et tema i byggefasen. Lite brukte tappepunkter, stillestående vann og områder med lav temperatur kan gi grobunn for Legionella-bakterier, som utgjør en alvorlig helserisiko.

– Det er flere ulike måter å løse dette på, og Oslobygg har også valgt hetvannspyling, men når vi spilte inn løsningen med hygienespyling i et prøvedriftsmøte for å sikre et tryggest mulig anlegg hele året igjennom – også i sommerferier hvor det står ubrukt, gikk de også for det. Det mente byggherren også var den beste metoden, og slik ble det. 

Trygt og bærekraftig

– Det spesielle med denne hygienespylingsmetoden, er at det måler når – og hvor lenge den enkelte dusj har vært i bruk, sier Jonassen.

– Dersom en dusj har vært benyttet lenger enn den innstilte hygienespylingen, blir det ikke gjennomspyling på det panelet. Rett og slett fordi det da ikke er behov for det så lenge dusjen har vært i bruk, og man trenger ikke bruke varmt vann unødvendig.

– Systemet ble i dette tilfellet innstilt på en gjennomspyling i to minutter én gang i døgnet om dusjen ikke har vært i bruk. Dessuten er det programmert slik at en og en dusjsone – eller garderobe – settes i gang. Når den er ferdig, settes neste i gang ett minutt senere for å unngå sjokktømming av varmtvannet i anlegget, sier prosjektlederen i Eriksen & Jensen AS.

– Det er gjennomført grundige tester på at denne løsningen fungerer, understreker han.  – Med en gang du får bevegelse i vannet, får det ikke tid til å begynne å gro. Det er også lagt inn en makstemperatur på 51 grader for å unngå risiko for skålding dersom blandesentralen «slår seg på et tverke». Øker temperaturen over det som er innstilt, kutter dusjpanelet ut, påpeker Pedersen i FM Mattsson. 

Sikkerhet og bærekraft

En viktig del av løsningen er at de enkelte dusjene ikke er termostatstyrt, men har ferdigblandet vann.  

– Termostatene er erstattet med en blandesentral i forkant, for å sikre at systemet ikke blir «lurt» dersom noen dusjer i kaldt vann, forteller Jonassen og Pedersen .

Systemet kan også utvides, slik at en driftsansvarlig kan overvåke systemet digitalt og få varsler ved eventuelle avvik. For eksempel at et dusjpanel ikke fungerer. Driftsansvarlig kan da logge seg inn på dataene over anlegget og sjekke når hvert enkelt panel er blitt brukt.

– Dersom  dusjene er termostatstyrt, viser dataene for hvert enkelt panel hvor mange liter varmt vann og kaldt vann som er brukt.  I tillegg kan man enkelt stille inn makstemperatur

I et av panelene i hver dusjsone er det også en integrert kran i bunnen som man kan kople på en slange i forbindelse med rengjøring, slik at rørlegger slipper å sette opp en egen spylekran. 1/2" uttak under dusjpanelet, som du starter med en vannutkaster nøkkel på siden av panelet. Dette sparer man både tid og penger på.

Saken fortsetter under bildet:

Lasse Pedersen i FM Mattsson, forteller at i hver dusjsone har en av dusjene et rengjøringsuttak på panelet, slik at rørlegger slipper å sette opp en egen spylekran. 1/2" uttak under dusjpanelet, som du starter med en vannutkaster nøkkel på siden av panelet.

Sørger for et optimalt anlegg

Eriksen & Jensen har stort fokus på å bruke produkter og systemer av høy kvalitet og som «snakker sammen». På den måten sørger de både for et optimalisert, energioptimalt og praktisk anlegg. I Korsvoll flerbrukshall ble det i tillegg til FM Mattssons-produktene blant annet benyttet varmepumper og elkjeler fra EPTEC Energi AS, samt storberedersystem og akkumulering fra Høiax.

– En stor fordel med disse berederne fra Høiax, er at de har egen bunnavtapning som muliggjør utspyling av bunnsedimenter under drift. Også det bidrar til å hindre legionellavekst, sier Eriksen & Jensens prosjektleder Kalle Jonasson.