Rørleggeren alene kan ikke ta alt ansvar når noe går i stykker.

- Rørleggerne har ofte fått skylden for at messingprodukter sprekker, men resultatet av den prosessen vi har vært i gjennom viser at årsaksforholdet er sammensatt, opplyser Evy Aker i NRL til vvs-forum.no.

Det er altså mikke slik at rørleggerne ”drar til for hardt” slik at produktene ryker, men messingproduktenes robusthet har sammensetning med en rekke faktorer, som blant annet legering, avsinkning, design, vannkvalitet og montering.

- Nødvendig kvalitet på legering og avsinkning vises imidlertid ikke på det ferdige produktet, påpeker Evy Aker.

I dagens globale marked kjøpes og selges produkter på tvers av landegrenser og verdensdeler. I mange tilfeller er det kortsiktig økonomisk gevinst den underliggende drivkraften. Dette tilsier at ikke alle messingprodukter holder det ønskede kvalitetsnivå.

- Det er denne utfordringen vi jobber med i nært samarbeid med metallurgene på Sintef Raufoss, produsenter, grossister og forsikringsselskaper. NRLs søsterorganisasjon VVS Føretagen er også med, forteller Aker.

Vannkvalitet og miljø har stor betydning for hvordan messingkoblinger utvikler seg. Svært rent vann, med høy pH, vil blant annet være uheldig for levetiden for messingkomponenter, da den naturlige korrosjonsbeskyttelsen brytes ned, heter det i rapporten fra Sintef Raufoss.

Målsettingen fra NRLs side fremover blir å få messingprodukter i markedet som er mer robuste og vannsikre. Det skjer ved å vurdere legering og godstykkelse.