Dette melder begge selskapene i en felles pressemelding fredag.

Exhausto er en betydelig produsent av løsninger til mekanisk ventilasjon. Løsningene er beregnet for blant annet boliger, kontorer, skoler og institusjoner. Selskapet er markedsleder i Danmark og Norge og er i vekst i Tyskland og Sverige. Exhausto ble etablert i 1957 og har i dag ca. 300 medarbeidere. Produksjonen finner sted i Langeskov på Fyn i Danmark og i Flå. I 2011 omsatte Exhausto for DKK 500 mill.

- Moderne bygg blir stadig tettere og bedre isolert, og for å sikre et godt inneklima kreves det effektiv ventilasjon. Dette er en medvirkende årsak til at Exhausto med sine innovative ventilasjonsløsninger de senere årene har opplevd en sterk vekst, melder selskapene i deres felles uttalelse.
- For å redusere varmeforbruket og påfølgende CO2-utslipp blir det samtidig fokusert skarpere på ventilasjonssystemer med varmegjenvinning.

Det nye samarbeidet mellom Axcel og VKR Holding innebærer at Axcel overtar ca. 60 prosent av aksjene i Exhausto, mens VKR Holding beholder en betydelig minoritetsinteresse.

- Vi har fulgt Exhausto tett en tid, og vi føler oss overbevist om at det nye partnerskapet med VKR Holding og ledelsen i Exhausto vil bli en sterk konstellasjon. Selskapet er ytterst solid når det gjelder teknologi, kunder og medarbeidere, og vi har stor tiltro til virksomheten og dens utviklingsmuligheter, sier Casper Lykke Pedersen, partner hos Axcel og ansvarlig for investeringen i selskapet.

VKR Holding vedtok i 2011 en ny strategi, hvor selskapet i tiden fremover vil fokusere på rollen som finansiell investor, mens forretningsutviklingen skal ivaretas på VKR Holdings forretningsområder. Når det gjelder Exhausto, har styret besluttet at den fortsatte utviklingen av selskapet blir best sikret i et partnerskap med Axcel. På bakgrunn av dette ser VKR Holding frem til det nye samarbeidet:

- Vi er glade for det nye partnerskapet med Axcel og er overbevist om at vi ytterligere kan forsterke og utvikle Exhaustos markedsposisjon i årene som kommer, sier administrerende direktør i VKR Holding AS, Jan Lundsgaard Jensen.

Overtakelsen forutsetter godkjenning fra konkurransemyndighetene.

Om Axcel:
Axcel ble grunnlagt i 1994 av en gruppe investorer fra Danmarks største økonomiske og industrielle organisasjoner. Axcel fokuserer på mellomstore virksomheter i Danmark og Sverige og har en vid krets av danske og internasjonale investorer. Axcel har etablert fire fond med til sammen ca. DKK 10 mrd. i kapitaltilsagn og har gjennomført 38 investeringer og 50 større tilkjøp. Foreløpig er 24 av disse blitt solgt eller børsnotert. Axcel eier i dag 14 virksomheter og en betydelig aksjepost i PANDORA, og disse virksomhetene har totalt en omsetning på ca. DKK 16,1 mrd. og vel 12 000 medarbeidere. Se www.axcel.dk.