Com4 var før sommeren til stede på Eliaden, Nordens største fagmesse for elektrobransjen. Som en del av Wireless Logic Group, er de spesialister på mobil data-kommunikasjon og økosystemene rundt IoT løsninger. Selskapet har eksistert siden 2011 og tilbyr både hardware og software.

Ett eksempel er løsninger for elbilindustrien. Her vil EV-ladestasjonene alltid være koblet til nettet.

– Man får global rekkevidde, omfattende dekning og kan koble til over 750 nettverk i 190 land.  Sikker kommunikasjon for IoT-enhetene er kjempeviktig å ha på plass fra start. Vi tilbyr løsninger for sikker tilkobling fra enhetene til for eksempel datasentre og skyplattformer, forklarer Eivind Bøe.

Løsningene fra Com4 er skalerbare, noe som gir muligheter for å utvide IoT løsningene til nye markeder.

– Med en fleksibel nettverkskapasitet får du sømløs integrering og støtte. I tillegg får du fjernstyringsfunksjoner for å overvåke, vedlikeholde og oppdatere ladestasjonene, forklarer han.
 

Allerede på plass i mange sektorer

Bøe mener det viktigste er å se mulighetene, ikke minst ved hjelp av skybaserte tjenester. Man bør ikke frykte å gi fra seg kontrollen på dataene sine; sikkerhet, tilgang og fleksibilitet blir ivaretatt. Han nevner energi, nettselskap og strømvirksomheter som en åpenbar sektor hvor de engasjerer seg. Men også innen automasjon er det sterk vekst.

– Ja, automasjon er et stort område for oss. Vi leverer nett-tilgang både innen vann og avløp og innen byggautomasjon, sier han til Elektro 247.

Innen helse har virksomheten flere kunder som leverer velferdsløsninger. Innen transport er det viktig med tilgang til wifi på busser og for å holde kjørebøkene oppdatert (for å ha kontroll på sjåførenes kjøre- og hviletid). Også for landbruk er det blitt mange smarte digitale løsninger, ikke minst for å ha kontroll på vanning av dyrket mark.

– Innen automasjon er det jo krav til fjernovervåkning på pumpestasjoner, dette har vært løsningen i mange år. Industrien er profesjonalisert, og de har kontroll på egne data, alarmer. Sensorikk er derfor svært nyttig og en greie som kommer mer og mer, både når det gjelder å kontrollere dører, temperatur, fuktighet, deteksjon av lekkasjer. Kravene og etterspørsel etter disse digitale tjenestene, med stadig mindre menneskelig manuell innblanding, kommer til å vokse lynhurtig i årene som kommer, mener han.

Bøe sier virksomheten deres må kunne mer enn kun å levere internett-tilgang.

– Mye av kompetansen vår ligger langt utover det en tradisjonell mobilaktør leverer med routere og tilstøtende tjenester. Vi må være rådgiver innen de tjenestene som bygges rundt IoT-produktene. Vi må gi råd når det gjelder skalering og potensial, samtidig som vi tilbyr portaler for selvbetjening med oversikt over forbruk. Her kan da også kundene ha full kontroll på de kravene som stilles til rapportering, forklarer Eivind Bøe, Global Sales IoT Manager hos Com4.