JM er Nordens største boligbygger målt etter antall solgte i fjor (3770) og har Norges mest fornøyde kunder to år på rad, ifølge Prognosesenterets måling. Et viktig del av suksessen er effektiv produksjon og vekt på lave ettermarkedskostnader.

Nå vil JM ikke lenger benytte seg av innbygde sisterner. I stedet vil man velge en løsning der sisternen befinner seg i rommet, i form av en flat kompakt løsning montert på vegg, med vegghengt toalett integrert.
- Vi har forsøkt det meste, og har vi landet på denne løsningen. Den er valgt ut fra mange hensyn og avveininger, sier prosjekteringsleder Kjartan Viksund hos JM til VVSForum.

Vegghengt løsning
Viksund forteller at det i praksis blir bygg nr. 13 på Grefsen Stasjon som får bad med toaletter etter den nye standarden. Deretter vil man følge samme løsning fremover.
- Løsningen vi har landet på heter Geberit Monolith. Den gir fordelene med vegghengt toalett, men siden det ikke er innbygget berøres det ikke av forskriften om innbygging. Kunden vil likevel få alle fordelene med et vegghengt toalett, samtidig med at vi får effektiv produksjon av baderom, sier Viksund.

Løsningen er en komplett enhet som plasseres utenpå veggen, med en avtagbar frontplate, som gir full tilgjengelighet for vedlikehold og oppgradering.
- Med innbygget løsning blir det alltid mye mer komplisert. For oss er det viktig å oppnå effektiv produksjon, med dette systemet har vi en langt enklere jobb. Den eneste ulempen er at den spiser 10 cm av plassen, men det gir en standard løsning som vi er helt trygge på, sier Viksund.

Krevende
Å bygge en våtromsløsning* inne i veggen har som for mange andre, og også for JM, vært den store utfordringen.
- Siden konstruksjonen i selve bygget kan variere er det krevende å finne standard løsninger, ikke minst i forbindelse med kanaler. Siden vi bygger svært solide bygg med lang levetid, legger vi opp til å ha god tilgjengelighet for endringer i ettertid. For rør og samlesystemer for vann og avløp er dette viktig i alle henseende. Vi ønsker enklest mulig tilrettelegging for reparasjoner og vedlikehold i framtiden, sier Viksund.

Derfor legger man heretter heller ikke bunnledninger under bygget hvis det kan unngås. De er i praksis er vanskelig å komme til, og i noen tilfeller kan komme i klem ved setninger. Hvis man alltid har garasje i kjeller velger man heller å legge avløpsstokker på veggene og lede de ut i grøft.
- Vi har som policy at kunden skal være 100 % fornøyd og at det skal være null feil. Men likevel, om det skulle oppstå en feil er det viktig for oss å minimalisere ettermarkedskostnadene, sier Viksund.

Saken foretsetter under bildet:


Grefsen stasjon hus 9. Illustrasjonsbilde: Grefsen Utvikling AS.

Viksund prosjekterer for tiden Grefsen bygg nummer 15, 16, og 17 ved Grefsen stasjon.

*Bakgrunn:
Kravet til særskilt våtromsstandard for selve rommet omkring innbygde sisterner har i lang tid skapt hodebry og ekstra arbeid for entreprenør og rørlegger. Forskriften, som ble skrevet «i panikk» etter lekkasjeproblemer med et enkeltprosjekt, har i ettertid lagt store kostnader til byrde for den som ønsker seg et baderom i moderne utforming. All erfa-ring tilsier også at innbygde sisterner som sådan ikke gir lekkasjeproblemer, se omtale i vvsforum. Mens Direktoratet for Byggkvalitet i ettertid har tviholdt på kravet har både produsenter, rørleggere og entreprenører utviklet en rekke ulike praktiske løsninger for å tilfredstille forskriften.