Daglig leder Jo Jessen og produktansvarlig Atle Næss i Instell AS. Foto: ITBaktuelt/PH
Jobber hardt videre, med dempet feiring
Publisert
I år kan Instell feire 15 år i bransjen. Dette får daglig leder Jo Jessen til å kommentere slik: Da vi gikk mot 10 år, fikk vi tall på hvor mange bedrifter som opplever å runde det først tiåret. Det viste seg at ikke alle gjør det. Nå kan vi legge på fem år til og vi har stort sett levert gode tall i årsregnskapene.
Denne artikkelen er over 6 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
I år kan Instell feire 15 år i bransjen. Dette får daglig leder Jo Jessen til å kommentere slik: Da vi gikk mot 10 år, fikk vi tall på hvor mange bedrifter som opplever å runde det først tiåret. Det viste seg at ikke alle gjør det. Nå kan vi legge på fem år til og vi har stort sett levert gode tall i årsregnskapene. -Vi har hele tiden tenkt langsiktig. Vi var fem personer de fire første månedene etter at vi startet aksjeselskapet Instell. Nå er vi 16, sier Jessen. Alle aksjeeierne i Instell, er å finne blant de ansatte.
-Vi er stort sett de samme folkene som har vært med hele tiden, veldig få har sluttet i selskapet gjennom disse 15 årene.
-En stabil gjeng. Dette er viktig for kundene, at de har den samme personen å forholde seg til, år etter år, bemerker han.
Han forteller at Instell ansetter mer etter behov enn investering og satsing. Veksten er kommet naturlig, det som kalles organisk.
Ideen var fordelingsmåling
Ideen med å starte Instell var fordelingsmåling i samarbeid med Techem. Som er totalleverandør av målere, avlesning og avregningstjenester og leverer radiator-, vann- og energimålere. Dette er nå et avsluttet kapittel. Den tyske leverandøren JUNG kom raskt på banen som en betydelig leverandør, og er fortsatt et viktig agentur for oss.
-Instell var stor på komponentsalg, trafo og dimmere i årene etter oppstart. Men dette er i noe mindre skal i dag. Det ble en naturlig reduksjon da LED kom på markedet, og vi gikk over til å arbeide mer og mer med KNX og andre systemløsninger, sier Jessen.
Da Instell startet med KNX var det mye enklere løsninger enn i dag. KNX-markedet var mindre, færre konkurrenter og ikke så kompliserte løsninger. Nå digitaliseres alt og bygninger skal ha behovsstyring og automatisering, blant annet etter krav fra TEK og BREEAM.
-Tidligere leverte vi mest lys og varmestyring. Nå leverer vi oftere og oftere komplette løsninger, som inneholder styring av lys, varme, kjøling, VAV og solskjerming, (total romkontroll). Også styring varmesentraler, shunter etc. Som et resultat av våre komplekse løsninger ble Instell vinner av årets KNX European International 2018. Dette var for et prosjekt som juryen mente var et spennende og innovativt prosjekt, forteller Atle Næss, produktansvarlig hos Instell. Vi er en stolt regjerende europamester.
Instell er også et sertifisert treningssenter for KNX, og har to lærere som er utdannet og godkjent for å undervise i KNX-teknologi. Vi holder jevnlig kurs i våre lokaler. Både sertifiseringskurs og andre kundetilpassede kurs.
Utviklingen har vært stor disse 15 årene, hvem ville trodd vi kunne styre alt fra en app på telefonen vår?
Det Instell også merker seg er at konkurransen blir tøffere, med mange store aktører.
-Men, sier Jessen, vi har funnet en nisje, vi har satset på kompetanse i eget hus, hvor vi designer løsninger for alle typer prosjekter i samarbeid med våre kunder. Vi har også egen teknisk avdeling som betjener alt fra idriftsetting til serviceavtaler, dermed utgjør vi en helhet i markedet.
Gjorde et valg: KNX
Vi gjorde et valg: gjorde KNX til en stor del av et lite selskap. Dette har hele tiden fungert bra, og vi oppfatter det slik at kundene føler de får en god løsning, og at vi stiller med god kompetanse, sier han.
Nå kommer IoT Internet of Things i full fart. KNX tilrettelegges for dette og gjør fremtiden spennende for oss som jobber med KNX og bygningsautomasjon, sier Næss.
Tryggheten for byggeiere er verdensstandarden KNX som er eneste fullgode standard innenfor bygningsautomasjon. Det har vist seg at denne lever over mange år, og har fungert godt helt siden den kom i 1990.
Vi har oppdrag med å oppgradere og gjøre service på anlegg fra 1990-tallet. Fortsatt tusler og går disse år etter år, sier han.
På boligsiden har det skjedd mye med smarthus. Med dagens produkter og løsninger er kostnaden gått ned på de fleste prosjekter. Stadig flere boligeiere har råd til smarthus, både på nybygg og ved renovering. Vi satser og har stor suksess med komplette KNX løsninger, hvor vi også leverer løsninger for lyd og bilde. Dette blir da styrt fra samme brukerplattform.
Alt kan nå styres i huset, sier Jessen, og legger til at det finnes billige, enkle løsninger å kjøpe over disk hos enkelte billig butikker. Disse systemene er ofte enkle, har ikke integrasjonsmuligheter og er usikret. Naboen kan for eksempel ha samme utstyr og bruker samme kanal. Da har begge et problem. Med KNX vil ikke dette være mulig, og da snakker vi om sikkerhet for de som bor i huset.
Jobber med utfordringene
Hva er de største utfordringene i jubileumsåret? Å fortsatt få byggherrer til å skjønne at bygningsautomasjon er mye mer enn lysstyring. Bygningsautomasjon er i dag et komplett og intelligent bygg, slår Atle Næss fast.
Med dette som bakteppe ser både Jessen og Næss positivt på fremtiden for Instell, og har tro på at KNX-markedet vil vokse.
Vi skal ta en stor del av dette, og vi er hele tiden på jakt etter å jobbe med gode løsninger for byggeiere. Plattformen er at vi er flinke til å formidle kunnskap og erfaring internt, slik at vi beholder kompetansen. Da blir kundene fornøyde, sier Jessen.
Vi er samarbeidspartner og ikke kun en leverandør, legger han til.
Næss forklarer at Instell er et frittstående selskap som gjør at de ikke er låst til én produsent.
Det finnes mange nisjeprodukter som er smarte å bruke i prosjekter. Vi kjøper mye fra våre to største leverandører JUNG og Theben, men allikevel handler vi fra mange andre, både store og små, sier han.
-Er byggherrene kunnskapsrike om bygningsautomasjon?
-Dette varierer. Noen er svært oppegående og ser viktigheten av et godt fungerende bygg. Andre har ikke fått med seg utviklingen innen bygningsautomasjon, og det skurer og går. Når vi kommer i dialog med slike byggeiere, da har vi en jobb å gjøre. Men vi merker tydelig økt interesse for styringssystemer nå, sier Jo Jessen.
Bruken av bygget er byggets største kostnad, det er større fokus på dette nå, skyter Atle Næss inn, og forklarer at overfor leietakere er bygningsautomasjon viktig i dag.
Vi ser at en del byggeiere mer og mer forholder seg til krav fra leietakere som er bevisst på automatisert drift, komfort og energisparing. For eksempel at ikke hele bygget varmes opp når kanskje kun én eller to er på jobb, sier Atle Næss til slutt.