Fra sport til rør
Mariel smiler lunt når vi spør hvorfor hun har valgt rørleggeryrket i en alder av 28 år.
- Helt siden ungdomsskolen har jeg vært innom tanken om å jobbe i håndverksbransjen, men jeg opplevde lite støtte og oppmuntring fra de rundt meg. Dermed endte jeg opp innen salgsfaget og tok fagbrevet der. Det var vel noe med at jeg var jente, og at det var ganske uvanlig at jenter skulle velge et håndverksyrke.
Hun forteller videre at hun trivdes godt i salgsfaget, og de siste 10 årene har hun hatt fine jobber både hos Intersport og XXL, men ønsket om å lære et håndverksfag har blitt stadig sterkere. Hennes samboer, som er snekker, har vært både pådriver og støtte i Mariel sitt ønske om å bytte til rørleggeryrket, og før sommeren tok Mariel endelig steget.
Hun tok kontakt med opplæringskontoret i Vestfold v/Elin Moer Brænne, og deretter gikk ting fort. De delte hennes informasjon til flere bedrifter i området, og etter noen få dager tok Edgar kontakt for å spørre om Mariel ville komme på intervju.
- Det ble et jobbintervju som satt spor! Vi pratet i over 2 timer, og hadde kjemi fra første stund. Og da tenkte jeg; her vil jeg jobbe, sier Mariel entusiastisk.
Og fra september har hun jobbet hos E.F. Jimenez Rørservice AS.
Mannsdominert bransje
Når vi spør Mariel om hvordan hun opplever å være jente i en såpass mannsdominert bransje kommer svaret kontant.
- Jeg har blitt enormt godt tatt imot. Jeg kan få kommentarer som «Jøss, er det en jente som kommer?», men hittil har det kun vært positivt. Jeg har også gode kolleger, både nye og gamle, som heier fra sidelinja. Det kan være noen utfordringer med tunge løft og sånt, men vi er et team, og jeg kan heller gjøre noe andre mindre ting imens. Alt i alt så utfyller vi hverandre godt! Jeg er sta og glad i å jobbe, og da løser det meste seg, smiler Mariel.
Bli en bedre rørlegger en sjefen
Kjemien og tonen er lett og god i lokalene hos E.F. Jimenez Rørservice AS, og man merker raskt at trivselsfaktoren er stor. Det er brede smil, og latteren sitter lett.
Ved spørsmål om Mariel angrer på valget om å bytte bransje kommer svaret raskt.
- Jeg angrer ikke i det hele tatt, jeg er bare skikkelig stolt! Det var innmari skummelt å starte, men fy søren, så gøy! Målet mitt er å bli en enda bedre rørlegger enn sjefen, legger hun til, med et lurt glimt i øyet. - Det er et hårete mål, for å si det sånn. Men jeg er seriøs på at jeg vil bli like god som han, og ønsker å lære så mye som mulig og bli selvstendig raskt, avslutter hun.
Edgar smiler bredt, og er rask i svaret om hvordan han opplever å få en jentelærling med på laget.
- Mariel er en «catch». Det merket jeg allerede ved første intervju. Hun vil og er interessert, og tar til seg lærdommen raskt. For meg er det viktigst av alt å finne de riktig og flinke folka! Over jul får vi også en maler med på laget her, og jeg bare gleder meg til fortsettelsen, smiler Edgar.
Flere damer på laget
Mariel er ikke eneste jenta hos E.F. Jimenez Rørservice AS. Fra januar 2022 har Tina (50) vært ansatt i 100 % stilling med ansvar for butikk og kontor. Tina har tidligere jobbet som både fengselsbetjent og assistent ved en ungdomsskole, men når hun får spørsmål om hvordan det var å komme inn i rørleggerbransjen er svaret ganske kontant;
- Helt ærlig; - det første halvåret var IKKE gøy! Jeg sa opp og begynte annenhver dag – bare inni meg altså, sier hun med lett latter. - Men helt seriøst, jeg synes det var krevende! Det er et mye større fagfelt enn jeg hadde trodd, med et enormt utvalg av varer! Det er rør og deler i haugevis, varmepumper, beredere, gulvvarme med mer, og i tillegg har man alt av toaletter, møbler, dusjer, kraner osv. Fagfeltet er utrolig bredt! Jeg tror ikke man skjønner hvor omfattende rørleggeryrket er før man begynner å jobbe der, sier Tina.
Men tross svaret om hvordan første møte med bransjen var, svarer Tina et klart JA! når vi spør om hun trives nå.
- Jeg stortrives! Ingen dager like og jeg lærer noe nytt hele tiden. Jeg har en tålmodig og dyktig sjef som villig lærer bort, og i tillegg opplever jeg leverandører og grossister som svært imøtekommende. Det gjelder å ikke være redd for å spørre og å være nysgjerrig. Da får man både gode svar og vennlig hjelp. Bransjen er helt topp.
Adm.direktør i Rørkjøp, Frank Olsen. jonas ingstad |
Eget nettverk for kvinner i rørleggerbransjen!
I 2016 ble et eget nettverk for kvinner i rørleggerbransjen dannet; Ingeborg nettverket, oppkalt etter Norges første kvinnelige rørleggermester; Ingeborg Markussen. Nettverket jobber blant annet med å få flere kvinner til å velge rørleggeryrket. Siden Ingeborg-nettverket ble startet har andelen kvinnelige rørleggere økt fra 1,52 prosent til 2,4 prosent. Målet er å få opp andelen til rundt 20 %.
- Jeg har fulgt Ingeborg-nettverket fra sidelinjen i cirka 2 år nå, og det har bare forsterket ønsket mitt om å bli rørlegger, bekrefter Mariel.
Rørkjøp-kjeden, som E.F. Jimenez Rørservice AS er medlem i, er stolt gullpartner av Ingeborg-nettverket.
Adm.direktør i Rørkjøp, Frank Olsen, er glad for å få flere jenter med på laget.
- Vi er imponert over hva nettverket gjør for å fremme faget og få flere jenter med. For meg er det en selvfølge at jenter kan være like gode rørleggere som gutter, men det er dessverre slik at rørleggerbransjen fortsatt er mannsdominert. Med fare for å erte på meg alle mannlige rørleggere, har kvinner generelt en tendens til å være litt flinkere på detaljer enn hva menn er. Det er absolutt ikke feil i et yrke hvor kompleksiteten er den største av alle håndverksfag, avslutter Olsen.