De nye tekniske forskriftene påbyr balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Det betyr at et marked som hittil har vært forholdsvis lite, fra 2009 blir mangedoblet. Det igjen trekker nye aktører til markedet. En av de store de møter der er Flexit, som har drevet med boligventilasjon i tredve år.

Nå blir det slutt på mekanisk avtrekk. Det er krav om minimum 70 prosent varmegjenvinning, med en vifteeffekt på 2,5 (SFP). Avtrekksventilasjon blir forbudt, i stedet kommer det balanserte anlegg som er fire ganger så dyre. Er ikke det deilig? Vi spør Arne Fagerland, salgssjef for VVS og ansvarlig for salg til vvs-entreprenører og boligprodusenter.

– De nye forskriftene er til fordel for ventilasjonsprodusentene, men samtidig med nye regler er det en dramatisk nedgang i boligbyggingen. Det vi er spente på nå, er om de nye forskriftene skaper tilstrekkelig nytt salg til at de skaper en slags motkonjunktur for vår bransje.

– Hvordan har etterspørselen etter boligventilasjon utviklet seg i 2008?
– Leilighetsmarkedet begynte å falle allerede i fjor våres og falt senere gjennom hele 2008, men vi har hatt nok leveranser.. Først gikk leiligheter ned, så eneboliger og felt.

– Bransjen oppfatter oss som leverandør av små aggregater, men det hindrer ikke at vi også er i store bygg, opplyser Fagerland. – Vi har mange leveranser til rehabilitering av skoler, barnehager, tannlegekontorer etc. Ofte er det seksjonering av kontorlokaler hvor folk vil kontrollere ventilasjonen.

Enkelt, enklere, enklest
– Hva er de viktigste argumentene i kampen om kundene, Arne Fagerland?
– Pris og enkel montasje. Enkel montasje er enormt viktig, fordi enkelhet sparer utgifter til andre håndverkere. Den som finner den smarteste og enkleste løsningen vinner.
– Hva koster et Flexit-anlegg til en enebolig på 200 kvadratmeter?
– Ferdig montert og igangkjørt koster det mellom 40 og 50 tusen kroner. Det er mindre enn folk tror.

– Hvordan fungerer salgskanalene i markedet for boligventilasjon, Arne Fagerland?
– Når det gjelder småhus selger vi direkte til boligprodusentene, det blir for mange ledd når vi selger til ventilasjonsentreprenøren som selger videre. Men kompliserte bygg overlater vi til profesjonelle ventilasjonsentreprenører som har apparatet til byggemøter etc.
– For oss er byggevarebransjen også et ben å stå på, opplyser Fagerland. – Folk har penger og bruker dem gjerne i byggevarehusene. Der finner de Flexits gjør-det-selv-sortiment for huseiere og håndverkere. Dette er et viktig marked, det var der det startet for Flexit.

– Vi snakker mye om markeder, men for oss er det også viktig å få frem at de vi selger er helse og velvære, fremhever Arne Fagerland. – 50 % av alle boliger har et innemiljøproblem, og fukt er det vanligste. Det vi gjør noe med er luftkvaliteten, kravet til ventilasjon er 0,5 luftomsetning per time. Vi driver med ventilasjon for mennesker, så kommer energien attåt, selv om det er den som for tiden vies størst oppmerksomhet i media.

– Hvor ligge utfordringene videre for produsenter av boligventilasjon?
– Ved siden av å videreutvikle de systemene vi har for nye boliger, er det utvikling av systemer for gammel bebyggelse. Det er en utfordring å bryne seg på, for en gang kommer kravet om balansert ventilasjon også i gamle bygårder.

Flexit AS holder til i Ørje i Marker kommune, bare seks kilometer fra svenskegrensen. Selskapet har 170 ansatte, inkludert ansatte i produksjonen i Sverige.
– Vi selger cirka 10 000 aggregater i året. Nordiske land er vårt hjemmemarked, og i tillegg er vi godt etablert i Tyskland. Som markedsleder i Norge er vi den alle nykommerne skal angripe – i Sverige er det vi som tar markedsandeler. Med finanskrise og mange nye aktører går vi en spennende tid i møte, sier salgssjef Arne Fagerland til VVS-forum.


Fra laboratoriet. Ingar Torgrimsbo foretar lydmåling i Flexits laboratorium.


Anders Gustavsson med et aggregat av typen SL4R


Tekst: Ole Daniel Enersen