- Vi skal absolutt ikke skjære alle over én kam. Det er mange gode og seriøse aktører som produserer de ca. 150.000 badene som bygges i Norge hvert år, både i nye bygg og i ROT-markedet, men dessverre ser FFV at det for mange bad som ender som varianter av unødvendige tvistesaker som følge av kompetansehull når det gjelder teknisk utførelse, avtalerett og veiledningsplikt, fortsetter Tobiassen. 

-  I tillegg er det for mange som ikke tar på alvor det å dokumentere egenkontroll og fagmessig utførelse på det som ikke synes, dvs. det som bygges inn.  Noen tar en bevisst risiko, men vi ser også at en del rett og slett ikke kjenner regelverket innenfor eget fagområde og ubevisst havner i situasjoner som enkelt kunne vært unngått.

På Våtromsdagene 2024 er temaet «De viktige detaljene – helhetlig kompetanse», nettopp for å gi de forskjellige aktørene i bransjen, som deltar på konferansen, økt kompetanse de kan ha nytte av på flere områder i sitt daglige virke.

Mange viktige temaer

- Kravene til forskrift til Avhendingsloven (tryggere bolighandel), som kom i 2022, har blant annet ført til grundigere vurderinger av våtrom og større fokus på dokumentert utførelse blant de bygningssakyndige. Dette har også medført at byggeiere nå er mer bevisste på dette, påpeker Tobiassen. 

- Mange eiere kontakter de som utførte arbeidene, selv om det har gått flere år siden ferdigstillelse. FFV har laget en mal på FDV som ivaretar dokumentasjonsbehovet til de bygningssakkyndige ved omsetning av eksisterende boliger. Formålet har vært å utarbeide en mal som dekker behovene til alle aktører, dvs. eier, entreprenør og de bygningssakyndige som skal gjennomføre en tilstandsanalyse, for eksempel 4 år etter at badet ble pusset opp. Malen blir presentert på Våtromsdagene.

Som følge av endringene i Avhendingsloven i 2022, er det nå også gjort et arbeid med revisjon av NS3600 Tilstandsandsanalyse av byggverk. På Våtromsdagene vil også en representant fra Norsk Takst, som også er med i Norsk Standard sin arbeidsgruppe som jobber med NS3600, være til stede og informere om foreslåtte endringer i standarden som berører våtrom. Standarden er nå ute på høring, og vi i FFV oppfordrer bransjeaktører til å benytte anledningen til komme med høringsinnspill på denne til Norsk Standard. 

Lokale reparasjoner i membraner blir mye diskutert i bransjen. Mange mener det ikke er mulig, og andre mener at det er helt greit.  Derfor har vi valgt å løfte dette inn som ett av flere temaer på Våtromsdagene i 12-13. september, både for å dele viktige erfaringer, miljøkonsekvenser og for å synligjøre viktige forutsetninger for når dette kan være en mulighet. 

Nye anvisninger om fall i BVN

- Byggebransjens våtromsnorm (BVN) ble etablert i 1994, og feirer dermed 30 år i år! Også den har gått gjennom mange revisjoner og fornyelser i sin levetid.
Over flere år har det utviklet seg behov for mer detaljerte anbefalinger i forhold til planlegging av fall på bruksvann- og lekkasjevann-sonene på gulv i våtrom.  Spesielt i forhold til større baderom med både nedsenk i dusjnisje, egne badekar og tilhørende nisjer for vaskemaskiner og tørketrommel, da gjerne i kombinasjon med storformatfliser og andre flis størrelser. Anvisningene har til formål å vise varianter med variable fallforhold. Anbefalingene skal fortsatt ivareta krav til vannskadesikkerhet og medvirke til gode funksjonelle gulv for brukerne.

Tobiassen nevner også at i tillegg vil revidert fallanvisning bidra til mer ensartete vurderinger av våtrom for takstmenn, ved at de får mer å støtte seg på, uttaler seniorrådgiver Geir Sørensen i FVV. I den forbindelse har vi også satt søkelyset på måling av fall på baderomsgulv.  Det er viktig at de utførende, og de som eventuelt skal vurdere dette i etterkant, er omforent om hvordan det måles og hva målingene skal vurderes opp mot. Hvordan man skal måle og hva man skal vurdere opp imot vil variere. FFV erfarer at uklarheter ved målinger medfører usikkerhet i forhold til å vurdere om utførelsen har normal fagmessig kvalitet.

- Ved å legge disse temaene under lupen, og mange flere, ønsker FFV å gjøre prosjekterende og utførende mer oppmerksomme på de viktige detaljene rundt bygge- og rehabiliteringsprosessen. Med økt kompetanse på veien mot bedre kunderelasjoner i et årvåkent marked, kommer forhåpentligvis også FFVs gamle og velbrukte slagord «Riktig jobb første gang» til sin rett. Det vinner alle på, avslutter Tobiassen i pressemeldingen. 

Vårtomsdagene arrangeres 12.-13,september på Kløfta utenfor Oslo. 

Mer info om program og påmelding finner du her