Prosjekterer du med naturlig ventilasjon, kan du få til god nok luftkvalitet, men du vil ha problemer med å klare de nye energikravene i byggteknisk forskrift.

– Klarer ikke energikravet

Forskningsprosjektet Naturligvis – passiv klimatisering av fremtidens energieffektive bygg, ser på en rekke alternative løsninger for klimatisering. Prosjektet ledes av Skanska, og sjefsrådgiver Tor Helge Dokka i Skanska Teknikk svarer kontant på spørsmålet om naturlig ventilerte boliger kan oppfylle kravene i gjeldende forskrift.
– Nei, du greier ikke det, fastslår han.

Forsker på bruk av naturlig ventilasjon

– Naturlig ventilasjon er utenkelig hvis du skal bruke standard luftmengder. Den eneste muligheten er lavere luftmengder når det er kaldt. Dette forsker vi på nå, sier Dokka, og henviser til at det allerede er gjort en del forskning på dette i blant annet Danmark.
– Det er gode argumenter for å gjøre dette – med den rette teknologien, understreker Dokka. – Og der kræsjer vi jo litt med en del av arkitektmiljøet, som vil ha det så enkelt at du skal åpne vinduer. Nei, det fungerer ikke og kommer ikke til å fungere. Vi må ha automatikk på dette som styrer, fastslår Dokka. Da mener han det er mulig å redusere luftmengder og samtidig ivareta inneklimaet.

Fortsettelsen på artikkelen kan du lese på Lavenergiprogrammet ved å klikke her