Rapporten er delt opp i sektoranalyser og som til sammen viser et potensial for utslippsreduksjoner tilsvarende 22 millioner tonn CO2.

Mange av tiltakene som er utredet i Klimakur 2020 innebærer omlegging fra direkte bruk av fossil energi til fornybar energi. Bioenergi vil bli etterspurt i alle sektorer. Spesielt industrien og transportsektoren kan komme til å kreve mye fast og flytende bioenergi.

Da miljøvernminister Erik Solheim fikk overlevert rapporten i går slo han fast at dette er et kvantesprang forover i klimapolitikken her til lands. Og at dette er det beste forskningsgrunnlaget som noensinne er gjort i hele verden.

NVE-direktør Agnar Aas påpekte noe av den videre jobben som må gjøres idet de foreslåtte klimatiltakene utløser et formidabelt behov for bioenergi.

– Mange av løsningene hver sektor anbefaler, er knyttet til bioenergi. Dette viser at behovet overstiger tilgjengelige nasjonale ressurser. Spørsmålet er da om vi skal importere dette, sa Aas.

I kjølvannet av rapporten kommer også politikerne raskt ute med sine kommentarer. Miljøpolitisk talsmann i høyre, Nikolai Astrup krever at Regjeringen legger fram en helhetlig strategi for bioenergi snarest.

Til tross for at Klimakur setter stor lit til bruk av bioenergi i tiltakene, er regjeringen i bakleksa i arbeidet med å fremme bioenergi, mener han. Og slår fast at Norge har stort potensial for å produsere bioenergi.

Og Bellona-leder Frederic Hauge var umiddelbart på banen og mener vi også kan importere både biodrivstoff og biomasse fra utviklingsland, uten at han kom inn på hvor mye utslipp den transporten vil medføre.

Tidligere har ledelsen i Klima- og forurensningsdirektoratet, Norges vassdrags- og energidirektorat, Oljedirektoratet, Statens vegvesen og Statistisk sentralbyrå uttalt at det vil være nødvendig med en kraftig kur for å oppnå målene for utslippsreduksjoner i Norge.

Det er disse fem etatene som har samarbeidet om utredningen. Arbeidet er blitt ledet av Klima- og forurensningsdirektoratet.

Hent Klimakur 2020-rapporten her. (336 sider - 12 Mbyte)