Derfor må teknologien nå ut av laboratoriene og ut i den praktiske hverdagen hos alle aktørene i byggets livsløp. Vi skal bruke mye tid i styret i buildingSMART Norge til å utmeisle en strategi for å støtte og bidra til å drive fram en slik utvikling, sier organisasjonens nyvalgte formann, Trond Pettersen Valeur fra Skanska Norge.
BuildingSMART-begrepet dekker flere formål. Det er navnet på et prosjekt som har hatt stor betydning for utvikling av teknologi som støtte for nye arbeidsformer i byggenæringen. Likeledes er det nå en organisasjon som bærer samme navn, og det er tidvis brukt som betegnelse på de nye arbeidsformer som teknologien gjør mulig. Tiden framover vil se en endring i dette. Prosjektet er på det nærmeste ved veis ende. Nå gjelder det å bygge organisasjonen som pådriver for at teknologien tas i bruk og videreutvikles. De nye arbeidsformene trives dessuten åpenbart bedre under betegnelsen BIM (bygningsinformasjonsmodell/-modellering), det vil si å kunne utveksle og nyttiggjøre seg felles digital informasjon om bygget gjennom hele dets livsløp basert på åpne standarder. Dette er ikke alene et norsk fenomen, det er internasjonalt men Norge er meget aktivt med i utviklingen.
Effektive arbeidsformer
Det er denne utviklingen som Trond Valeur i egenskap av nyvalgt styreleder i organisasjonen buildingSMART Norge skal bidra til å ta videre:
- Jeg er opptatt av at bransjen nå tar inn over seg av at det nå er mulig å samhandle digitalt med den nye IFC-plattformen. Jeg opplever at det er mange som ønsker å ta i bruk ny teknologi for å støtte oppunder mer effektive samarbeidsmetoder mellom de ulike aktørene. Det finnes mange gode eksempler på prosjekter som har fått til mye. Både prosjekterende, entreprenører og byggherrer er i gang med å implementere ny teknologi for å bygge oppunder endrede prosesser i prosjektene. Det er på tide at buildingSMART tar skrittet ut i den praktiske hverdagen, og at vi i næringen er villig til å gjennomføre prosjekter basert på buildingSMART og IFC-plattformen. Dette er kommet så langt nå at de som har vært med å utvikle og promotere teknologien, lover at dette vil fungere. Det er viktig å fortsatt holde i gang utviklingen, og med tilbakemeldinger fra praktisk bruk i konkrete byggeprosjekter vil dette gi enda bedre resultater.
Felles utvikling
Han legger vekt på muligheten og betydningen av å få til en felles utvikling i hele bransjen. Full effekt av samhandlingen får man bare dersom alle ledd i livsløpet til bygget benytter den nye teknologien. Det er da effektene virkelig kommer. En utfordring her er selvsagt det å legge strategier som gjør at man lykkes med det, slik at barrierer og vegring bygges ned.
- Hva er den største utfordringen bransjen står overfor når det gjelder å ta i bruk de nye arbeidsformene?
Trond Valeur svarer kontant at det er kompetanse:
- Det gjelder å skaffe seg kompetanse på bruk av de arbeidsformene som den tilgjengelige teknologien gir. Aktørene må lære seg nye måter å arbeide på, dele informasjon på tvers av ulike program- og maskinvarer, samhandle osv. Det skal utvikles digitale biblioteker, og prosessene skal bli effektive slik at man får de gevinstene som stilles i utsikt og er mulige. Spesielt utfordrende vil det være å utvikle bestillerkompetanse i tidlig fase for å sikre riktig input til de som skal stå for prosjekteringen.
Kontraktene
En annen utfordring ligger på den kontraktuelle. Nye arbeidsformer åpner behov for å tilpasse kontraktene, som nå er bygget på dagens dominerende arbeidsformer med papirtegningen i sentrum. Modellene er informasjonsbæreren og vil bli utvekslet mellom aktørene. Dette må gjenspeiles i kontraktene og i norske standarder.
- Vi skal bruke tid i styret på å legge strategier, fortsetter Valeur. Når teknologien foreligger, er det enklere å få til den tiltrengte industrialiseringen i bransjen. Men prosessen videre forutsetter kloke og målrettede strategivalg. Her har organisasjonen buildingSMART et stort ansvar som utålmodig og målbevisst pådriver.
Mange aktører i bransjen er i ferd med å ta i bruk de nye arbeidsformer, og tidsepoken nå preges av praktisk utprøving. For virksomhetene som har utviklet teknologien, er det også spennende fordi de her får testet sine produkter i praksis og får således bidrag til videre utvikling. Fristende markeder for denne bransjen også da det fremover vil være behov for stadig videre utvikling av software og standarder.
Kilde: buildingsmart.no