Sandnes kommunes visjon er å være pådriver, tilrettelegger og medspiller for å bygge den gode byen Sandnes. For å oppnå visjonen er byen er blant annet med i prosjektet Framtidens byer, et samarbeidsprosjekt mellom utvalgte kommuner og staten for å utvikle byområder med lavest mulig klimautslipp og godt bymiljø. Sandnes tar deltakelsen på alvor, og utviklingen av passivhus på området Rossåsen i kommunen er et svar på dette.
– Målet med passivhhussatsningen er både lavere energiforbruk, og å få bransjen til å bygge miljøvennlig og utvikle kompetanse for å få et forsprang innen framtidig byggeskikk, sier Martin Eskeland, medarbeider i Sandnes tomteselskap.
Han er tilfreds med beslutningen om å bygge passivhus, både med hensyn til klimaet og kompetanseutvikling, selv om han medgir at det fortsatt er en noe uvanlig avgjørelse for en nokså konservativ bransje
– Hittil har vi kun hatt positive erfaringer, men den mest spennende fasen vil selvfølgelig være når passivhusene bygges og tas i bruk, presiserer han.
For å avgjøre hvem som skulle få bygge passivhusene måtte byggefimaene som deltok i konkurransen utarbeide planer for boligens oppvarmingsbehov, U- Verdi og luftutveksling. De måtte også dokumentere tidligere erfaring med å bygge energieffektivt. Fjogstad- hus var et av firmaene som fikk kjøpe tomt på Rossåsen, og selv om prosjektet enda er i startgropen, er byggeleder Ivar Loddervik entusiastisk.
– Vi har god og lang erfaring med å bygge lavenergiboliger, og nå har vi mulighet til å virkelig oppdatere oss og øke kompetansen i selskapet, slik at vi kan bygge passivhus med god standard. Både fordi vi er opptatt av å ligge i forkant av utviklingen, men også fordi vi mener at passivhus er fremtidens bolig.
Loddervik forteller videre at Fjogstad- hus samarbeider med de mest kompetente miljøene på passivhusområdet for å finne løsninger som gjør boligene mest mulig energieffektive, lønnsomme og komfortable å bo i.
– Snart vil den viktigste jobben være å lære boligkjøperne de økonomiske og miljømessige fordelene med denne type bolig, avslutter han.
Når boligene er ferdige skal de overleveres sluttkjøper med eget energisertifikat som beskriver boligenes U-verdi og luftutveksling.