Kostnadsnivået i rørbransjen får oppmerksomhet om dagen: Fra grådigheten fagsjef Knut Olav Knudsen i VVS-foreningen nylig omtalte, til behovet for løsninger bedre tilpasset dagens kostnadsnivå, som daglig leder Rolf Iver Hagemoen i Norsk Varmepumpeforening (Novap) etterlyser.
Kostnadsnivået handler også om hvor effektivt bedriftene jobber, blant annet med installasjon, mener ABK.

–  For å komme seg inn hos større boligutbyggere, er man helt avhengig av å jobbe kostnadseffektivt. Skal du presse ned prisen på varmeanlegg, må du spesialisere deg, mener Arnesen, til daglig salgssjef for avtrekksvarmepumper i ABK as. Det er helt i tråd med hva Novap nå understreker.

Alt i ett-pakker
Det har flere av deres forhandlere gjort.

– De halverer montasjekostnadene sine ; de har alt de trenger i bilen.

Bygger du på stedet uten plan og tegning, blir montering av et varmeanlegg dobbelt så dyrt, anslår Arnesen. Anlegget blir dyrere for kunden, og rørlegger sitter ofte igjen med en lavere margin. Som leverandør er ABK opptatt av å gjøre sitt for å bidra til effektivisering.

– Vi ser de praktiske utfordringene rørleggerne har. Derfor har vi laget pakker slik at rørleggerne skal få med seg mest mulig av det de trenger for å installere varmepumper. Med slike komplette pakker kan de jobbe mer effektivt, sier Arnesen.

Rikholdig bergvarme-pakke
Som eksempel på pakkeløsning nevner han alt som trengs for å installere en bergvarmepumpe, i tillegg til selve pumpen:
• Akkumuleringstank med riktig føler (som er lang nok)
• Ekstern sirkulasjonspumpe med unionkoblinger med avstenging
• Ekspansjonskar med veggfeste, sikkerhetsventil, manometer og lufting
• Påfyllingssett for kald side som forenkler montering, påfylling og utlufting
• Magnetisk vannfilter som opsjon for montering i gamle varmesystemer

– Sammen med dette utstyret legger vi ved en rørskisse for montering og rett plassering av alle komponenter, forklarer arnesen.

Enda viktigere framover
Han mener rørbransjen har et stort forbedringspotensial i forhold til planlegging, logistikk og standardisering av arbeid.

– En del av bransjen har fått det bra til, når vi ser på firmaer som rehabiliterer baderom i store boligprosjekter. Uten god planlegging og logistikk ville disse ikke kunne levert til prisen som gjenspeiles i dette markedet, mener Arnesen. Og effektivisering blir enda viktigere for vannbårne varmeanlegg framover, når de nye energireglene slår inn for fullt.

– Vi er nødt til å lykkes med det, for å kunne tilby anlegg som er konkurransedyktige i forhold til andre alternativer på markedet, sier Arnesen.