Konkurransen, som er et samarbeid mellom Trondheim kommunes Grønn Barneby, Bellona og Siemens, har til hensikt å øke bevisstheten rundt energieffektivisering og konkrete tiltak for å redusere energiforbruket til husholdninger blant alle 53 barne- og ungdomsskolene i Trondheim kommune. Skolekonkurransen starter 6. april, og vil vare til 28. mai.

Elevene deltar ved å lage en energieffektiviseringsplan for sitt eget hjem, og registrere sin egen plan på nettsiden trondheimsmartcity.no. De kan også oppfordre familie, naboer og venner til å gjøre det samme. Ved registrering deltar man ved å legge inn en ”stemme” til den skolen man er tilknyttet. Den skolen som lykkes med å få flest ”stemmer” i prosent av elevtallet, vinner en konsert med popgruppen Donkeyboy.

- I 2009 avdekket vi i en rapport at Trondheim kommune kan redusere sitt energiforbruk med 22 prosent, tilsvarende 872 GWh. Samtidig fant vi ut at tradisjonelle boliger står for 44 prosent av dette forbruket. Da husholdninger står for en så betydelig andel, ønsker vi å rette et sterkere søkelys mot denne målgruppen for å øke bevisstheten rundt mulighetene. Og vi tror denne kampanjen mot skolene kan gi god effekt energieffektivisering i kommunen, sier divisjonsdirektør Otto Frøseth i Siemens.

Ved hjelp av enkle grep og tilgjengelig teknologi kan en vanlig husholdning spare opptil 10.000 kroner med energieffektivisering av sitt eget hjem. Skru av standby-strømmen og senke temperaturen om natten, bruk av sparepærer og sparedusj er noe alle kan gjøre. Men også installasjon av varmepumpe er grep som bidrar til reduksjon av energibruken.

- Mange tror at det å redusere sitt energiforbruk er komplisert og krever avanserte løsninger. Men faktum er at med enkle tiltak og tilgjengelig teknologi kan alle klare å redusere sitt forbruk betydelig, uten at det går ut over komfort eller levestandard, sier Frøseth.

Den 28. mai avsluttes konkurransen, og den 15. juni vil det bli en høytidlig prisutdeling på den skolen som har lykkes med å rekruttere flest familier til å lage sin egen energiplan. Ordfører Rita Ottervik vil stå for prisutdelingen, mens popgruppen Donkeyboy vil underholde elevene med en konsert.

- Energieffektivisering er et sentralt virkemiddel for å løse de klimautfordringer vi står ovenfor. Og skal vi lykkes, må alle gjøre litt. Når vi samtidig lever i en tid med høye energipriser, kan denne konkurransen både bidra til at skolefamiliene sparer penger og bidrar til et bedre miljø, sier ordfører Rita Ottervik.