Driftsbygningen på Medbroen gård i Stjørdal sto ferdig i 1908. Nå skal den ene fløyen bygges om til gårdsbarnehage som holder passivstandard. Første etasje har Trondheimshulmur med store buer i ytterveggen i den gamle gjødselkjelleren.

– Der bygges det ny vegg på innsida av den gamle veggen. De gamle jernsprossene skal stå i de eksisterende buevinduene, men på innsida kommer nye, moderne passivhusvinduer, forteller Marit Thyholt, til daglig seniorrådgiver energi i Skanska Teknikk. Hun er sterkt involvert i prosjektet som privatperson siden hennes søster Hjørdis Thyholt er byggherre.

– Og min mor på 80 år er ansvarlig prosjekterende. Hun er arkitekt, har vært lærer i bygningsfysikk og er knallskarp, understreker Thyholt.

Viktig støtte
Det gamle betonggulvet er hakket opp og fjernet for å få nok høyde til å isolere skikkelig.

– Det var en stor jobb! I randsonene av bygget mot uteluft er det gravd ut ekstra masse i grunnen for å få nok isolasjon, og det er regnet nøye på hvor mye  isolasjon vi trenger for å få lav nok U-verdi og lite kuldebroer, forteller Thyholt. I låveetasjen blir det kontorrom og administrasjon. Det gamle bindingsverket beholdes, og vinduer er tegnet for å passe inn i bindingsverket.

– Det hadde vært mye lettere å starte med blanke ark, kommenterer Thyholt tørt, og understreker at rådgivningsstøtte fra Enova har vært viktig for å realisere prosjektet.

– Ferry Smits fra Rambøll, som representerer Enovas rådgiverteam, bistår også. Han har veldig god erfaring med detaljer, og er bygningsfysiker. Det har vært en glimrende person å støtte seg på, fastslår Thyholt.

Viljen på plass
Dessuten er det en forutsetning å ha interesse og vilje slik byggherre Hjørdis Thyholt har.

– Hun er interessert i å få til et godt bygg til lave kostnader, og er ikke redd for å prøve noe nytt. Dette kan bli et spennende prosjekt å vise fram. Det står mange gamle driftsbygninger rundt i landet. De kan tas i bruk for å skape ny næring, poengterer Thyholt.

Les mer om om hvordan man har optimalisert varmeløsningen for passivhusbarnehagen på Medbroen gård

Det gamle gulvet i den tidligere gjødselkjelleren og grisehus fjernes, rettes opp og isoleres før nytt gulv legges. Foto:Medbroen gård