Riktignok handler BREEAM mye om grundig dokumentasjon av kvaliteter i bygget, men vi observerer at det kompliseres mer enn det som strengt tatt er nødvendig. Fatt mot edle prosjektledere. Det er ikke fullt så vanskelig som det det gis uttrykk for.
En fjerdedel av alle tekniske spørsmål til NGBC går direkte på hva som er gyldig dokumentasjon for å tilfredsstille materialkravene i BREEAM-NOR (og da spesielt Mat 1 og Hea 9 hvis noen måtte lure). Entreprenørene er frustrerte fordi de ikke får riktig dokumentasjon fra leverandørene, og leverandørene klager på urimelige krav og manglende kompetanse hos innkjøperne. De har gjerne felles mål om å oppfylle kravene i BREEAM-NOR, men på veien dit er det ofte mange og unødvendige hindre.
NGBC erfarer at det i prosjekt ofte blir etterspurt mye dokumentasjon som strengt tatt er unødvendig. Årsaken viser seg ofte å være for lite kunnskap om systemet, og frykt for gjøre feil som kan sette sertifikatet i fare. Mange innkjøpere og prosjektledere, og også BREEAM-NOR rådgivere og revisorer tenker nok at det er bedre å være på den sikre siden, men helgardering er verken nødvendig eller særlig kostnads- og tidseffektivt.
Gjennom vår tilstedeværelse på ulike arenaer, har vi fått tilbakemeldinger fra frustrerte produsenter og leverandører som har blitt etterspurt både BREEAM-dokumentasjon på skruer og dørlåser, emisjonstesting av utvendig kledning og FDV-dokumentasjon på saltsyre. I tillegg til gjerne to-tre ulike typer dokumenter for å dokumentere samme krav. For ordens skyld - dette er ikke noe BREEAM etterspør eller krever.
BREEAM-NOR er laget for å sikre god og dokumenterbar totalkvalitet i bygg, ikke for å stikke kjepper i hjulene for de involverte eller å samle så mange papirark som mulig.
Rett før påske arrangerte NGBC i samarbeid med Byggevareindustriens Forening et 3-timers materialseminar spesielt tilpasset produsenter, leverandører og innkjøpere i BREEAM-NOR-prosjekt. Det nyopprettede kurset så dagens lys nettopp fordi vi erfarer at det hersker mye forvirring og frustrasjon rundt materialer og dokumentasjonskrav. Vårt inntrykk fra deltakerne er at mange leverandører nå har veldig mye på plass og god kjennskap til miljøpåvirkning fra egne produkter. Dessverre var det ingen innkjøpere og prosjektledere tilstede, og vi håper at vi kan nå ut også til den delen av næringskjeden neste gang. Et lynkurs i materialkravene i BREEAM-NOR, hva som er godt nok som dokumentasjon, og hva man ikke trenger å spørre om kunne sannsynligvis spart prosjektene for både tid og frustrasjon.
Vi erkjenner at BREEAM-NOR som miljøklassifiseringssystem og verktøy har forbedringspotensial på flere områder. Nettopp derfor er vi også i gang med å utarbeide en ny versjon av BREEAM-NOR manualen for Nye tiltak som etter planen skallanseres i løpet av høsten 2015. I dette arbeidet har vi sett et massivt engasjement fra mange ”materialentusiaster” med stor frivillig deltagelse i arbeidsgruppen for materialer. Det gleder oss, og gjør oss sikre i troen på at BREEAM-NOR kommer til å utvikles seg til et enda bedre verktøy i fremtiden.
La fornuften, ikke dokumentasjonen, ta overhånd
Bare ved å høre ordet BREEAM-dokumentasjon er det mange som får frysninger på ryggen. Vi i NGBC møter en god del frustrasjon, særlig knyttet til dokumentasjon av materialer.
Denne artikkelen er over 8 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover