VVS-faget har 66 lærlinger, mens det er flest innen elektro. Der er det nemlig så mange som 292 lærlinger. Innen automasjon er det seks lærlinger, kjøling har tre, blikkenslager fire, telecom 13, platearbeider seks, sveiser en og det er to industrimekanikere.
Viktig kanal
- Lærlinger er selskapets viktigste rekrutteringskanal. Det er også viktig for oss å ta samfunnsansvar i det å gi ungdom en mulighet, samt sikre fagutdanningssituasjonen, forteller HR-leder-utvikling i Caverion, Atle M. Sjølie til selskapets eget magasin, Partner.
Atle M. Sjølie påpeker at alle avdelinger engasjerer seg aktivt i fagopplæringsnemnder og har medarbeidere oppnevnt i ulike prøvenemnder.
I Bergen jobber to av de nærmere 400 lærlingene i Caverion-systemet. Espen Fromreide og Jens Augestaz er begge rørleggerlæringer og stortrives.
Veldig godt fornøyd
- Kombinasjonen av teoretisk utdanning og det at man kan være ute på arbeidsplassene mesteparten av tiden er helt ypperlig. Vår arbeidsgiver legger alt til rette for oss, mener Espen Fromreide.
Jens Augestaz er også fornøyd med lærlingetiden og han gleder seg til hver eneste arbeidsdag.
- Vi lærer mer å være ute på jobb enn å sitte på skolebenken, bemerker Augestaz.
Caverion tok inn 104 lærlinger i 2013.
Lærlinger en viktig ressurs for Caverion
Caverion har fokus på rekruttering og per februar i år, så har konsernet hele 393 lærlinger. Disse er fordelt på ni forskjellige fag. Lærlingeordningen er forankret i bedriftens verdigrunnlag.
Denne artikkelen er over 8 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.